Ο Διονύσης Σαββόπουλος, ενώνει τις δυνάμεις του με τις χορωδίες του Μουσικού Ομίλου των Αρσακείων Σχολείων και με τη δισκογραφική εταιρεία SUI GENERIS MUSIC και αποτυπώνουν σε CD μια ενδιαφέρουσα εκδοχή της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Αχαρνής».

Πρόκειται για τη ζωντανή ηχογράφηση μουσικής παράστασης που δόθηκε στο Ηρώδειο με τίτλο «Αριστοφάνους Αχαρνής - Τραγούδια για νέους κανταδόρους». Την εκδήλωση διοργάνωσαν τα Αρσάκεια Σχολεία στις 25 Σεπτεμβρίου 2011 στο Ηρώδειο, με στόχο την ενίσχυση του Ταμείου Υποτροφιών των Σχολείων.

Τα κείμενα, την αφήγηση, τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης, που αποτυπώνονται στο cd, υπογράφει ο Διονύσης Σαββόπουλος. Ο μουσικοσυνθέτης πλαισιώνεται από τους ερμηνευτές (κορυφαίους) Ρωξάνη Γαρεφαλάκη, Άσπα Θεοφίλου, Βασιλική Καρακώστα, Άλκη Κωνσταντόπουλο, Πάνο Μουζουράκη και Γιώργο Μυλωνά, καθώς και από 200 μαθητές των χορωδιών των Αρσακείων Σχολείων. Την ενορχήστρωση, τη διεύθυνση ορχήστρας και την επιμέλεια της παραγωγής είχε ο Ορέστης Πλακίδης. Τη χορωδιακή επεξεργασία, τη διδασκαλία και τη διεύθυνση των χορωδιών έκανε η Χριστίνα Βαρσάμη-Κούκνη.

Μαζί τους εκείνη τη μελωδική βραδιά ήταν καλλιτέχνες του Χοροθεάτρου «Ροές». Τις χορογραφίες και την κινησιολογία υπέγραφε η Σοφία Σπυράτου.

«Μια προσωπικότητα της ελληνικής μουσικής, ο προικισμένος συνθέτης και τραγουδοποιός Διονύσης Σαββόπουλος, μια ξεχωριστή δύναμη τού καλλιτεχνικού μας χώρου, παρουσιάζει με τον δικό του τρόπο αποσπάσματα από τους Αχαρνής του Αριστοφάνους με δικά του κείμενα, αφήγηση, μουσική και τραγούδια», σημειώνει ο πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης.

Το CD «Αριστοφάνους Αχαρνής. Τραγούδια για νέους κανταδόρους» δίνει την ευκαιρία σε όσους παρακολούθησαν τη συναυλία στο Ηρώδειο να ξαναζήσουν τις όμορφες μουσικές στιγμές και στους υπόλοιπους ακροατές να γνωρίσουν μια εξαιρετική μουσική δημιουργία του Διονύση Σαββόπουλου.

Οι κατά Σαββόπουλο «Αχαρνής» πρωτοπαρουσιάστηκαν στην μπουάτ «Ρήγας» της Πλάκας τον Δεκέμβρη του 1976 και κυκλοφόρησαν σε δίσκο το 1977. «Οι Αχαρνής είναι κατ’ εξοχήν έργο γραμμένο πάνω σε κρίση οικονομική, κοινωνική και πολιτική, που έφτασε στον παροξυσμό: στον πόλεμο», αναφέρει για την αριστοφανική κωμωδία ο Διονύσης Σαββόπουλος.

Οι «Αχαρνής» γράφτηκαν το 425 π.Χ. και έχουν ως ήρωά τους τον αγρότη Δικαιόπολι, ο οποίος συνάπτει μυστικά ειρήνη με τους Σπαρτιάτες, απηυδισμένος από τα δεινά του Πελοποννησιακού πολέμου που έχει οδηγήσει τους συνδημότες του στην εξαθλίωση. Ο Δικαιόπολις θα κατηγορηθεί για προδοσία και θα πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του και την Ειρήνη ενάντια στους δημαγωγούς, που εκμεταλλεύονταν τον πόλεμο για να πάρουν αξιώματα.

 

Παροχή περιεχομένου: www.musicpaper.gr