Στις 3 Αυγούστου το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης ξαναζωντανεύει μετά απο 1700 χρονια και υποδέχεται ένα γκαλά ιταλικής όπερας με τη συμμετοχή του καλαματιανού βαρύτονου Δημήτρη Πλατανιά, της υψιφώνου Τσέλλιας Κοστέα και με τη συνοδεία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του Βασίλη Χριστόπουλου. Για την υλοποίηση της εκδήλωσης του Ελληνικού Φεστιβάλ, που έχει ήδη ξεπουλήσει τα εισιτήριά της από τις πρώτες κιολας μέρες της προπώλησης, συνεργάστηκαν εκτός από το Διάζωμα και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Μεσσήνης, η ΛΗ' Εφορεία Αρχαιοτήτων και η Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών.

Οι θεατές θα ακούσουν άριες και αποσπάσματα από τους «Παλιάτσους» του Λεονκαβάλο, τη «Λα Τραβιάτα», τον «Οθέλλο» και τον «Σικελικό Εσπερινό» του Βέρντι, τη «Μανόν Λεσκό» και την «Τόσκα» του Πουτσίνι, τον «Αντρέα Σενιέ» του Τζορντάνο, αλλά και το περίφημο ντουέτο «Udiste? Come albeggi» από τον «Τροβατόρε», του Βέρντι και αυτός.

Οι θέσεις μετά την πρώτη φάση των εργασιών του θεάτρου είναι 1500 ενώ αναμένεται μετά την ολοκλήρωσή τους να αγγίξει τις 2500 θέσεις.