3 φορές κι έναν καιρό… τρία μουσικά παραμύθια για αφηγητή και ορχήστρα εγχόρδων. Το Ελληνικό Σχέδιο κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2012-13, στο πλαίσιο του Κύκλου «Άγνωστος Ελληνισμός», προχώρησε στην ανάθεση σύνθεσης τριών νέων μουσικών παραμυθιών από νέους συνθέτες, που θα βασίζονταν σε παραδοσιακά ελληνικά παραμύθια, με σκοπό την προώθηση νέας δημιουργίας -με αφετηρία τα ελληνικά λαϊκά παραμύθια-, ο συνδυασμός του παλιού με το καινούριο, αλλά και η δημιουργία ρεπερτορίου αντίστοιχων έργων από Έλληνες συνθέτες.

Μετά από διαγωνισμό / αγώνες ευγενούς άμιλλας για παιδιά και εφήβους, ηλικίας έως 14 ετών για τη συγγραφή παραμυθιού, επιλέχθηκαν 3 ιστορίες. Πρόκειται για "Το άλλο μου μισό" της Μαρίας Λαπούρτα, "Το όνειρο της πέτρας" της Παναγιώτας – Μαρίνας Μπουγάδη και "Το νερολούλουδο" της Λυδίας - Ευθυμίας Ζωντανού.

 

Τρεις συνθέτες και τρεις συγγραφείς - επιμελητές κειμένων κρατώντας τον τίτλο και τη βασική ιδέα διαμορφώνουν και μετατρέπουν τις τρεις ιστορίες που επελέγησαν σε μουσικά παραμύθια για ορχήστρα και αφηγητή. Έτσι, η διαδραστικότητα δεν περιορίζεται στην πιο κοινή της μορφή στη διάρκεια μιας παράστασης, αλλά γίνεται συμμετοχή στη διαδικασία της γέννησης της παράστασης. Με αυτό τον τρόπο, η λαχτάρα της δημιουργίας ακολουθείται από την ικανοποίηση της υλοποίησης, προωθείται η συμμετοχικότητα και δίνεται έναυσμα δημιουργίας σε περισσότερους ανθρώπους από διαφορετικές ηλικίες και χώρους.

 

Παράλληλα, όσον αφορά στο ίδιο το μουσικό έργο, η ίδια η ιδέα ως αφορμή και αφετηρία οδηγεί σε αναζήτηση των διαφορετικών μορφών σύνθεσης. Η προηγούμενη εμπειρία απέδειξε ότι τρεις διαφορετικοί άνθρωποι, τρεις διαφορετικοί συνθέτες, αντιμετωπίζουν τελείως προσωπικά το είδος, το αντιλαμβάνονται με το δικό τους τρόπο αποτυπώνοντάς το τελικά σε διαφορετικές φόρμες.

Με την Καμεράτα | Διεύθυνση ορχήστρας: Μίλτος Λογιάδης | Καλλιτεχνική επιμέλεια: Το Ελληνικό Σχέδιο | Οργάνωση - εκτέλεση παραγωγής: Το Ελληνικό Σχέδιο | Ιδέα: Ραλλού Βογιατζή.


Την επιτροπή που επέλεξε τις τρεις ιστορίες ανάμεσα από τις υποψηφιότητες των παιδιών αποτέλεσαν οι: Σοφία Ζαραμπούκα, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ραλλού Βογιατζή, Τάσος Ρωσόπουλος, Κώστας Φασουλάς.

Τα Παραμύθια: 
"Το άλλο μου μισό" | Συνθέτης: Αχιλλέας Γουάστωρ | Συγγραφή παραμυθιού: Γιώργος Κορδέλλας. Βασίστηκε στην ομότιτλη ιστορία που έγραψε η Μαρία Λαπούρτα.

"Το όνειρο της πέτρας" | Συνθέτης: Κώστας Κριτσωτάκης | Συγγραφή παραμυθιού: Κώστας Φασουλάς. Βασίστηκε στην ομότιτλη ιστορία που έγραψε η Παναγιώτα-Μαρία Μπουγάδη

"Το νερολούλουδο" | Συνθέτης: Τάσος Ρωσόπουλος | Συγγραφή παραμυθιού: Γιώργος Κοροπούλης. Βασίστηκε στην ομότιτλη ιστορία που έγραψε η Λυδία-Ευθυμία Ζωντανού.

 

 

Πληροφορίες:
Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών (Λεοφ. Συγγρού 107-109)
23 Μαρτίου | 12:00 και 16:00 - Κεντρική Σκηνή
Εισιτήρια: Από 5€ - 15€ 

Παροχή Περιεχομένου: www.musicpaper.gr