Ο διάσημος νεαρός μαέστρος Ζερεμί Ρορέρ επανέρχεται σήμερα, 23 Ιουλίου, στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για να διευθύνει το δικό του μουσικό σύνολο Le Cercle de l' Harmonie.
 
Δύο χρόνια μετά τον συναρπαστικό «Ιδομενέα», την όπερα του Μότσαρτ που παρουσίασε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές, ο διάσημος νεαρός μαέστρος Ζερεμί Ρορέρ επανέρχεται αύριο( 23 Ιουλίου), στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για να διευθύνει το δικό του μουσικό σύνολο Le Cercle de l' Harmonie (Ο Κύκλος της Αρμονίας) σε τρία εμβληματικά έργα του Μότσαρτ (στην εισαγωγή στην όπερα Nτον Τζοβάννι, KV 527,στο Κοντσέρτο αρ. 5 για βιολί και ορχήστρα σε λα μείζονα, KV 219 και στη Συμφωνία σε ντο μείζονα αρ. 41, «του Διός», KV 551).
 
Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ παρουσίασε για πρώτη φορά την όπερα «Nτον Τζοβάννι» στις 29 Οκτωβρίου 1787 στο Εθνικό Θέατρο της Πράγας, προκαλώντας σεισμό χειροκροτημάτων και επευφημιών. Μάλιστα, ο θρύλος θέλει το συνθέτη να ολοκληρώνει τη μεγαλειώδη εισαγωγή του έργου ακριβώς πριν την πρεμιέρα, ενώ λέγεται χαρακτηριστικά ότι το μελάνι στις παρτιτούρες δεν είχε προλάβει να στεγνώσει την ημέρα της συναυλίας.
 
Με την υποβλητική εισαγωγή αυτής της όπερας θα ανοίξει ο Ρορέρ τη συναυλία για να συνεχίσει, με ένα αρκετά προγενέστερο έργο του συνθέτη, το Πέμπτο κοντσέρτο για βιολί σε Λα-μείζονα. Πρόκειται για το τελευταίο και διασημότερο από τα κοντσέρτα για βιολί που συνέθεσε σε ηλικία 19 ετών ο Μότσαρτ, το οποίο είναι γνωστό και ως «Τούρκικο κοντσέρτο» λόγω του ανατολίτικου ύφους που χαρακτηρίζει το τρίτο μέρος του (Rondeau: Tempo di minuetto).
 
Με τη νεανική και θυελλώδη ορχήστρα Le Cercle de l' Harmonie θα συμπράξει ο βιρτουόζος βιολονίστας Ζιλιέν Σοβέν.
 
Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, ο Ζερεμί Ρορέρ, έξοχος ερμηνευτής του Μότσαρτ, θα παρουσιάσει τη Συμφωνία «Του Διός». Πρόκειται για τη Συμφωνία αρ. 41, την τελευταία συμφωνία που έγραψε ο Μότσαρτ, διάσημη για την ποικιλία των μελωδιών και των χρωματικών της φασμάτων.
 
Ο συνθέτης, μαέστρος και τενόρος Ζερεμί Ρορέρ ξεχώρισε από πολύ νωρίς στο Conservatoire National Supérieur του Παρισιού και σε πολύ νεαρή ηλικία βρέθηκε, ως βοηθός, δίπλα στους διάσημους Γάλλους αρχιμουσικούς Μαρκ Μινκοφσκί και Γουίλιαμ Κρίστι. Είκοσι ενός ετών ίδρυσε το σύνολο σύγχρονης μουσικής "Les Musiciens de la Prée", ωστόσο η δημιουργία του κλασικού σχήματος Le Cercle de l' Harmonie, το 2005, μαζί με τον βιολονίστα Ζιλιέν Σοβέν, ήταν καθοριστική για την καριέρα και των δύο. Το μουσικό σύνολο εστιάζει κατά βάση σε μουσικά έργα από τα τέλη του 18ου αιώνα.
 
Η επιτυχία και η ευρεία αναγνώριση ήρθαν πολύ γρήγορα: ο «Ιδομενέας» που παρουσίασαν το 2006 στο «Διεθνές Φεστιβάλ Μπαρόκ Όπερας» ενθουσίασε κοινό και κριτικούς. Οι εμφανίσεις του έκτοτε αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στο βιογραφικό του περιλαμβάνονται σπουδαίες ηχογραφήσεις μαζί με την ορχήστρα του για τη Virgin Classics και την EMI. Ως συνθέτης έχει τιμηθεί με το βραβείο «Pierre Cardin Composition» από την Académie des Beaux-Arts.
 
Τιμές εισιτηρίων: VIP - 30 ευρώ, Ζώνη Α - 20 ευρώ, Ζώνη Β - 15 ευρώ, Ζώνη Γ- 10 ευρώ, Ανέργων- 5 ευρώ, ΑΜΕΑ: 5 ευρώ.