Η σύλληψη και υλοποίηση της ιδέας ανήκε στην Ρίτα Μυστακοπούλου-Νάστου και στον σύζυγό της, Ηλία Νάστο, ναύαρχο εν αποστρατεία και ιατρό του Πολεμικού Ναυτικού. 
 
Κάπως έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε, ιδίοις εξόδοις να σημειωθεί, το πετρόχτιστο υπαίθριο θέατρο που μπορεί να φιλοξενήσει 400 θεατές και το οποίο εγκαινιάστηκε το θέρος του 2007, φιλοξενώντας έκτοτε κάθε καλοκαίρι τρεις με τέσσερις θεατρικές παραστάσεις με επιλεγμένα έργα Ελλήνων και ξένων θεατρικών συγγραφέων. 
 
Φέτος, στις 7, 8, 10, 11 και 12 Αυγούστου το «Αράχθειο Θέατρο» θα ανοίξει τις πύλες του για να φιλοξενήσει το 8ο φεστιβάλ του. Το βράδυ της έβδομης ημέρας του Αυγούστου ο Σταύρος Καψάλης, δεξιοτέχνης και δάσκαλος του κλαρίνου, θα ταξιδέψει με την ορχήστρα του το κοινό στους ήχους της παραδοσιακής μουσικής της Ηπείρου, ενώ χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής θα τέρψουν τους παρευρισκόμενους. 
 
Στις 8 Αυγούστου, θα δοθεί παράσταση από τη Θεατρική Σκηνή Πρέβεζας με το «Το τίμημα», ένα έργο που πραγματεύεται την ερωτική ιστορία δύο νέων στο κοινωνικό πλαίσιο της Πρέβεζας στη δεκαετία του ΄50. Η μυθοπλασία είναι σύνθεση δύο ιστοριών, μιας που εκτυλίσσεται στην Πρέβεζα και μιας ανάλογης που εξιστορείται στη νουβέλα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη «Η Τιμή και το Χρήμα», σε κείμενα και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Καζούκα.
 
Στις 10 Αυγούστου, η Εταιρεία Θεάτρου Θεσσαλονίκης «Λαμπιόνι» θα παρουσιάσει τη θεατρική παράσταση «Ο Κύκλος με την Κιμωλία» του Μπέρτολτ Μπρεχτ (σκηνοθεσία Αννίτα Γκαϊτατζή): η Γκρούσα διεκδικεί ένα παιδί που εγκαταλείπεται από τη μητέρα του, στην προσπάθειά της να σωθεί. Σε ποιόν όμως ανήκει το παιδί όταν το ζητά η φυσική μάνα του; Μια τρυφερή ιστορία μητρότητας αλλά και μια σαρκαστική κωμωδία για θεσμούς και ανθρώπους, ένα λαϊκό παραμύθι όπου το κωμικό εναλλάσσεται με το δραματικό. 
 
Στις 11 Αυγούστου, το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας θα παρουσιάσει την παράσταση «Αναζητώντας τον Προμηθέα», σε διασκευή και σκηνοθεσία της Λίλης Σακκά. Η αδικία, ο πόνος, ο ξεριζωμός, το απόλυτο μηδέν και η προσπάθεια για μια νέα αρχή, η αλληλεγγύη, η ελπίδα. 
Η παράσταση είναι αποτέλεσμα της αγωνίας και της ανάγκης μας να μιλήσουμε γι’ αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Η αφήγηση του Καζαντζάκη εμπλέκεται με την τραγωδία του Αισχύλου, σε μια προσπάθεια σύνδεσης του τότε (η ιστορία του Πόντου) με το τώρα (η ιστορία του Προμηθέα), η οποία επαναλαμβάνεται αέναα μέχρι σήμερα.
 
Στις 12 Αυγούστου, θα παιχθούν οι «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη από την Πειραματική Σκηνή «Πενίας Τέχνες». Η διασκευή της αείμνηστης Νίκης Τριανταφυλλίδη τοποθετεί τις «Εκκλησιάζουσες» στο παρόν, στη σύγχρονη εποχή του μνημονίου και της τρόικας, σεβόμενη ωστόσο το διαχρονικό πνεύμα του έργου του Αριστοφάνη. 
 
Μία πολιτική σάτιρα που στηλιτεύει με κωμικό και ταυτόχρονα καυστικό τρόπο τα κακώς κείμενα στην πολιτική σκηνή της Ελλάδος και προτρέπει σε διαρκή εγρήγορση απέναντι στους κινδύνους της εποχής. Η μετάφραση, διασκευή και μουσική επιμέλεια είναι της Νίκης Τριανταφυλλίδη, ενώ η σκηνοθεσία και κινησιολογία της Ζωής Μασούρα.
 
( πηγή: skai.gr )