Το «αντίο» του Αχιλλέα Χαλκιά αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό για την ηπειρώτικη, αλλά και γενικότερα για την ελληνική δημοτική μουσική. Διότι μαζί του, ο «κυρ-Αχιλλέας» παίρνει μαζί του έναν μοναδικό ήχο, καθώς και πολλά από τα μυστικά του βιολιού, έτσι όπως αυτό παρουσιάζεται στη λαϊκή παράδοση…
 
Ο Αχιλλέας Χαλκιάς ανέδειξε τον ήχο του οργάνου και ήταν από αυτούς (πλέον το κενό τους γίνεται δυσαναπλήρωτο…), που ανέδειξαν την οντότητά του μέσα στη δημοτική ζυγιά και έδωσαν ξεχωριστούς λόγους για να μελετήσει κανείς τις «φωνές» και το ρόλο του στις δημοτικές μελωδίες και ηχογραφήσεις. Γεννημένος στην Ήπειρο, ο Αχιλλέας Χαλκιάς προέρχεται από μεγάλη «μουσική» οικογένεια και από τα 7 του χρόνια, οπότε πρωτόπιασε το βιολί στα χέρια του, ανέδειξε τους ηπειρώτικους σκοπούς και τα δημοτικά τραγούδια.
 
Έπαιξε σε αμέτρητες συναυλίες και δισκογραφικές ηχογραφήσεις («Λεβεντογέννα Ήπειρος», «Πατήματα», «Ηπειρώτικα» κ.ά.). Έχει ταξιδέψει εκατοντάδες φορές για συναυλίες στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε χώρες όπως οι ΗΠΑ (Νέα Υόρκη, Σικάγο, Φλόριντα, Νιου Τζέρσεϊ, Καλιφόρνια, Μασαχουσέτη, Φιλαδέλφεια, Τέξας και Νέο Μεξικό), Αγγλία, Γερμανία, Σουηδία, Γαλλία, Αλβανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Αυστραλία, Αμάν και Νότιο Αφρική.