Φεβρουάριος 2016

Ι. Shapereader: Διαβάζοντας τα σχήματα

Μπορούν τα γεωμετρικά σχήματα να αφηγηθούν μια ιστορία; Να μιλήσουν για συναισθήματα και χαρακτήρες; Κι όμως, μπορούν και είναι στο χέρι μας!Μπορούν τα γεωμετρικά σχήματα να αφηγηθούν μια ιστορία; Να μιλήσουν για συναισθήματα και χαρακτήρες; Κι όμως, μπορούν και είναι στο χέρι μας!

Shapereader: Διαβάζοντας τα σχήματαΕργαστήριο δημιουργικής αφήγησης για ανθρώπους με και χωρίς προβλήματα όρασης

Το εργαστήριο λειτουργεί ως ένα συναρπαστικό σημείο δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων με και χωρίς προβλήματα όρασης. Όλοι μαζί οι συμμετέχοντες δημιουργούν μια συλλογική αφήγηση και, καλλιεργώντας την αίσθηση της αφής, την αποδίδουν σε μια τρισδιάστατη εικαστική κατασκευή.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες, παρακάμπτοντας κάθε οπτικό ερέθισμα, θα μάθουν πώς να ενεργοποιούν άλλα γνωστικά εργαλεία – στην προκειμένη περίπτωση, την αφή. Μέσα σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί το απόλυτο σκοτάδι, όλοι οι συμμετέχοντες, βλέποντες και μη, συναντιούνται και μοιράζονται μια μοναδική εμπειρία ανακάλυψης των δυνατοτήτων των αισθήσεών τους και συνδημιουργίας μιας νέας συλλογικής αφήγησης.

Παράλληλα με το εργαστήριο, θα παρουσιαστεί έκθεση / εγκατάσταση από τον Ilan Manouach με τις 57 ταμπλέτες που απαρτίζουν την ιστορία Arctic Circle, καθώς και με τις ταμπλέτες υπομνημάτων για την ανάγνωση της ιστορίας.

http://www.sgt.gr/gre/SPG1588/

 

 

II. Εργαστήριο κίνησης και ήχου για βλέποντες και μη βλέποντες

 

Πρόσβαση άνευ ορίων στις τέχνες και τον πολιτισμό

 

Το φετινό εργαστήριο επικεντρώνεται στη σχέση ήχου και κίνησης. Mε εργαλεία το σώμα και τον ήχο, πειραματιζόμαστε ατομικά και συλλογικά: Πώς ενεργοποιούμε, μέσω του ήχου, την κίνηση της ομάδας στο χώρο και το χρόνο; Πώς επαναπροσδιορίζουν οι συμμετέχοντες την παρουσία τους στο σκοτάδι χρησιμοποιώντας τον ήχο ως εργαλείο χωροαντίληψης;

 

Στην πορεία των συναντήσεων, το εργαστήριο εξελίσσεται μέσα από τη συζήτηση και την ανατροφοδότηση της ομάδας: με την ανταλλαγή εμπειριών, μαθαίνουμε πώς μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τις υπόλοιπες αισθήσεις μας και να καθορίσουμε την καλλιτεχνική μας έκφραση με άξονα τους άλλους.

 

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ομάδα με δυνατούς δεσμούς σε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και ασφάλειας.

 

http://www.sgt.gr/gre/SPG1499/