Τρίτη 9 Ιουνίου 2015, 11:00

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ,  Μικρή Σκηνή

Ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης  μετά την επιτυχημένη ημερίδα που διοργάνωσε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση τον Νοέμβριο του 2013, με θέμα τη φωτογραφία και την πόλη των Αθηνών, επανέρχεται με διευρυμένη θεματική.

Αυτή την φορά προσκαλεί το κοινό σε μια διαφορετική θέαση της Αθήνας, όχι μόνο μέσα από την φωτογραφία, αλλά και μέσα από τον κινηματογράφο, το θέατρο, τη λογοτεχνία, την αρχιτεκτονική και τις σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις.

Στόχος της Ημερίδας είναι να ξαναδούμε την πόλη της Αθήνας εκ των έσω, να ανακαλύψουμε τις μικρές πόλεις, τις γειτονιές, την ιστορία και τις αφηγήσεις της.

  • Πώς μπορούμε να αποτυπώσουμε την πόλη μας την νύχτα;
  • Με ποιον τρόπο το θεατρικό σκηνικό παραπέμπει και αναδεικνύει τον μεταβαλλόμενο αθηναϊκό αστικό χώρο και τη δυναμική των σχέσεων που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του; ;
  • Πώς δημιουργείται και πώς λειτουργεί στον  διαρκώς μεταβαλλόμενο αστικό χώρο η συστοιχία «πόλη, φωτογραφία, αστική κατοίκηση»;
  • Πόσο καλά γνωρίζουμε τις αθηναϊκές στοές;
  • Ποια η σχέση της πόλης με τα αρχαία μνημεία;

Με στόχο τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης μας με την καθημερινότητα του αστικού τοπίου, οι ομιλητές της ημερίδας θα μας παρουσιάσουν την Αθήνα, ο καθένας με την δική του ματιά, καλλιτεχνική, θεωρητική, διεπιστημονική ή διακλαδική.

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στο έργο νέων δημιουργών που ζουν και σπουδάζουν στην Αθήνα και στον τρόπο που εκείνοι την ανακαλύπτουν βήμα-βήμα φωτογραφίζοντας αλλά και στην προσέγγιση των καθηγητών τους από το Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων του ΤΕΙ Αθήνας (Νίκος Αποστολόπουλος, Γιάγκος Αθανασόπουλος, Κώστας Θωμόπουλος). Παράλληλα, η προσέγγιση των ερασιτεχνών φωτογράφων, τουριστών αλλά και κατοίκων ως πηγή έμπνευσης θα προσδώσει μια καινούργια ανάγνωση στις φωτογραφίες του παρελθόντος (Ηώ Πάσχου).

 Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν, ακόμα, ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης, η Ιωάννα Κονδύλη επίκουρη καθηγήτρια αστικού δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι θεωρητικοί της λογοτεχνίας Τιτίκα Καραβία εντ. διδάσκουσα Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και Πέγκυ Καρπούζου λέκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, η αρχιτέκτων Μαρία Μοίρα, ο διακεκριμένος Έλληνας σκηνοθέτης Λάκης Παπαστάθης και αρκετοί άλλοι διακεκριμένοι ομιλητές.

Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε την παρουσία στην εκδήλωση του Γάλλου καθηγητή Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Paris 1 Panthéon-Sorbonne Jean-Philippe Gabric υπεύθυνου του ερευνητικού προγράμματος LABEX,  οποίος θα προσδιορίσει την ανάγκη επανερμηνείας της Αθήνας με την ιστορία της.