Η νέα παραγωγή της Oπερας της Βαλίτσας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Iδρυμα Σταύρος Νιάρχος», το οποίο πραγματοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σε συνεργασία με το Future Library και με την υποστήριξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος μιλά για την τραγική ιστορία της Κάρμεν που είναι πάντα επίκαιρη, αφού ο έρωτας, το πάθος, η ανάγκη για την ελευθερία είναι δομικά στοιχεία της ανθρώπινης φύσης.

Οι συγκλονιστικές μελωδίες του Μπιζέ, οι υπέροχες άριες και τα ντουέτα σκιαγραφούν με μαγικό τρόπο τη δραματική ιστορία και τα συναισθήματα των χαρακτήρων.

Η «πρώτη» παρουσίαση της παραγωγής, έγινε την Παρασκευή το βράδυ, στο «Bios και οι θεατές απόλαυσαν ένα κομψοτέχνημα.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, με τον Μύρωνα Μιχαηλίδη στο τιμόνι, έχει αποδείξει ότι οραματίζεται και μπορεί να κάνει το όραμα πραγματικότητα. Εκτός από την παρουσίαση της παράστασης της Οπερας της Βαλίτσας, θα προσφέρει στους νέους των πόλεων που θα επισκεφθεί δύο εκπαιδευτικές δράσεις (και αυτές υλοποιούνται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος), όπως ανακοίνωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της, Μύρων Μιχαηλίδης, πριν από την έναρξη της παράστασης.

Η πρώτη αφορά ένα διήμερο σεμινάριο λυρικής τέχνης από έμπειρους συνεργάτες της ΕΛΣ σε 12 πόλεις της περιφέρειας και το οποίο απευθύνεται σε νέους και νέες, από 16 έως 32 χρονών, που επιθυμούν να ασχοληθούν με το κλασικό τραγούδι και την όπερα. Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός δικτύου εκπαίδευσης στη λυρική τέχνη, πανελλαδικά.

Επιπλέον, σε καθεμία από τις πόλεις που θα επισκεφθεί η ΕΛΣ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ταξίδι προς το ΚΠΙΣΝ», θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη σε σχολείο, κατά την οποία οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία μιας πρώτης γνωριμίας με τον κόσμο της όπερας.

Στόχος αυτής της δράσης όπου ένας μονωδός της ΕΛΣ -συνοδεία πιάνου- πραγματοποιεί μια ωριαία εισαγωγή στον κόσμο της όπερας, είναι να βοηθήσει να ανατραπούν τα στερεότυπα για την όπερα και να αντικατασταθούν από μια γνήσια επιθυμία για περαιτέρω γνωριμία με τη λυρική τέχνη, μέσω των απεριόριστων δυνατοτήτων που προκύπτουν από τη συνάντηση μουσικής και θεάτρου.

Πριν οι πρώτες νότες από το πιάνο του Γιάννη Τσανακαλιώτη γεμίσουν την αίθουσα (η διανομή έχει τέσσερα διαφορετικά καστ) και οι άριες από τις ωραίες φωνές κυριαρχήσουν στον χώρο, για την πρωτοβουλία μίλησε και ο διευθυντής του Future Library, Δημήτρης Πρωτοψάλτου. Τα σκηνικά είναι του Γιώργου Κολιού και τα κοστούμια της Αλεξίας Θεοδωράκη. Η είσοδος είναι δωρεάν σε όλες τις παραστάσεις - με σειρά προτεραιότητας.

Την «Κάρμεν» θα δει το κοινό σε Λαμία (την Πέμπτη), Ναύπακτο (1/2), Λάρισα (13/2), Βόλο (15/2), Κόρινθο (27/2), Τρίπολη (1/3), Καλαμάτα (7/3), Σπάρτη (10/3), Κέρκυρα (19/3), Ιωάννινα (25/3), Γρεβενά (29/3), Βέροια (31/3), Καστοριά (3/4), Αλεξανδρούπολη (23/4), Δράμα (25/4), Θεσσαλονίκη (28/4), Χανιά (7/5), Ηράκλειο (9/5), Αγιο Νικόλαο (13/5), Αγρίνιο (21/5), Πρέβεζα (23/5), Λιβαδειά (28/5).