Μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη διάλεξη του νομπελίστα οικονομολόγου Paul Krugman στις 17 Απριλίου στο Μέγαρο που παρακολούθησαν περισσότερα από 2.400 άτομα, το Megaron Plus υποδέχεται, τον Μάιο και τον Ιούνιο, εξέχουσες προσωπικότητες της Επιστήμης και της Τέχνης όπως τον κορυφαίο αρχιτέκτονα τοπίων Peter Walker (21/5), τον βραβευμένο πολωνό ποιητή Adam Zagajewski (22/5) και τον διεθνούς φήμης καθηγητή Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και τακτικό αρθρογράφο-σχολιαστή στην εφημερίδα The Guardian  Timothy Garton Ash (2/6).

To Mέγαρο προσφέρει για μια ακόμη φορά στο κοινό την ευκαιρία να παρακολουθήσει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διαλέξεις, συζητήσεις και αναλύσεις σχετικά με θέματα που αφορούν στον Πολιτισμό και την Επιστήμη, αλλά και σχετικά με μεγάλα ζητήματα των καιρών μας, συνεχίζοντας την επιτυχημένη συνεργασία του με εγνωσμένου κύρους ελληνικούς φορείς και παγκόσμιας ακτινοβολίας πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, όπως το Collège de France και το London School of Economics, και ανοίγοντας για πρώτη φορά δίαυλο επικοινωνίας με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

 

Μάιος 2015

Την Τετάρτη 13/5, το Megaron Plus, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», παρουσιάζει τη συζήτηση με τίτλο «Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού Βοιωτίας». Ομιλητής θα είναι ο αρχιτέκτων-πολεοδόμος Δημήτρης Διαμαντόπουλος και οι αρχιτέκτονες ΕΜΠ-αναστηλωτές Θέμης Μπίλης και Μαρία Μαγνήσαλη. Συντονίζει ο Πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» Σταύρος ΜπένοςΤο Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» προωθεί τη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου στον Ορχομενό Βοιωτίας, όπου θα συνδέονται σε ένα ενιαίο σύνολο τρία κορυφαία μνημεία: το αρχαίο θέατρο, το μυκηναϊκό ταφικό μνημείο («Θησαυρός του Μινύου») και ο βυζαντινός ναός της Παναγίας της Σκριπούς (10ος αιώνας). Το Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού Βοιωτίας, ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας, θα συμβάλει αφενός στη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη των τριών σημαντικών μνημείων, αφετέρου στη σύνδεσή τους με τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. 

 

Το πρόγραμμα του Μαΐου περιλαμβάνει επίσης τη συζήτηση με θέμα «Ολοκαύτωμα και Εκπαίδευση» (Τετάρτη 20/5), στην οποία λαμβάνει μέρος διεθνές πάνελ ομιλητών. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος. Ο Dr Paul Salmons [Πωλ Σάλμονς] (Διευθυντής Προγράμματος του Κέντρου για τη Διδασκαλία του Ολοκαυτώματος στο University College London-UCL), ο Dr Thomas Lutz [Τόμας Λουτς] (Διευθυντής του Τμήματος Μουσείων Μνήμης, Topography of Terror Foundation του Βερολίνου) και η Δρ Βασιλική Σακκά (Ιστορικός-Εκπαιδευτικός, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων) θα επιχειρήσουν να διερευνήσουν την πορεία και τη σημερινή πραγματικότητα της Εκπαίδευσης για το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

 

Το βράδυ της Πέμπτης 21/5, το Megaron Plus, σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου-ΚΙΚΠΕ, υποδέχεται τον κορυφαίο αμερικανό αρχιτέκτονα τοπίου Peter Walker [Πήτερ Γουόκερ], ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με το έργο ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου στο μνημείο των Δίδυμων Πύργων της Νέας Υόρκης. Ο Γουόκερ, στη διάλεξή του με τίτλο «Μια ζωή σχέδιο και δύο μνημεία», θα μιλήσει, μεταξύ άλλων, για τη συναισθηματική φόρτιση που συνόδευσε τη μελέτη του για το μνημείο των Διδύμων Πύργων και θα παρουσιάσει μεγάλα projects με ανατρεπτικό αρχιτεκτονικό ύφος που έχει υλοποιήσει στην Αυστραλία και τη Γερμανία.

 

Το Megaron Plus φιλοξενεί, την Παρασκευή 22/5, τον Adam Zagajewski [Άνταμ Ζαγαγιέφσκι] που επισκέπτεται την Αθήνα με αφορμή την κυκλοφορία της ποιητικής του συλλογής Μαθήματα πιάνου, στην οποία οφείλεται άλλωστε ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνεται στο Μέγαρο προς τιμήν του. Ο μεγαλύτερος σύγχρονος ποιητής της Πολωνίας θα διαβάσει ο ίδιος ποιήματά του και θα συνομιλήσει με τον Δρ Βασίλη Μαραγκό, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μεταφραστή του Ζαγκαγιέφσκι στα  ελληνικά. Θα ακολουθήσει ανάγνωση ποιημάτων από τον Ντίνο Σιώτη, ποιητή και εκδότη λογοτεχνικών περιοδικών. Η βραδιά πραγματοποιείται σε συνεργασία με το πολιτιστικό σωματείο Κύκλος Ποιητών και την Πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα.

 

Οι φίλοι του Κύκλου «Η Επιστήμη στη ζωή μας» θα παρακολουθήσουν την Τετάρτη 27/5 τη συζήτηση με τίτλο «Η παράδοξη καταλληλότητα του σύμπαντος για τη ζωή», στην οποία λαμβάνουν μέρος ο Σπύρος Σφενδουράκης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Ηλίας Κούβελας, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και ο Στέφανος Τραχανάς, επίτιμος διδάκτορας Φυσικής Πανεπιστημίου Κρήτης.

Για περισσότερες πληροφορίες:

www.megaron.gr