Η «Μαντάμα Μπαττερφλάι» είναι διάσημη για τις υπέροχες άριες, την πρόδηλα μελωδική μουσική και τη δραματική θεατρικότητα της. Για 6 παραστάσεις, τον Ιανουάριο. 

Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει τη «Μαντάμα Μπαττερφλάι», τη «Γιαπωνέζικη τραγωδία», όπως είναι γνωστή, του Τζάκομο Πουτσίνι, για έξι βραδιές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε μουσική διεύθυνση Λουίς Φερνάντο Μαλέιρο και Ηλία Βουδούρη.

Στη σκηνοθεσία, τα σκηνικά, τα κοστούμια και τους φωτισμούς είναι ο Νίκος Σ. Πετρόπουλος. «Προσπάθησα να δώσω το «άρωμα» της γιαπωνέζικης κουλτούρας, χωρίς απαραίτητα να την αντιγράψω κατά γράμμα. Το σκηνικό είναι άσπρο και αφαιρετικό, τόσο για να τονίσει την αίσθηση της απλότητας που έχει η άποψη αυτού του λαού για τη ζωή, όσο και τον επερχόμενο θάνατο της ηρωίδας, εφόσον το πένθιμο χρώμα στην Ιαπωνία είναι το λευκό», σημειώνει για την παράσταση ο σκηνοθέτης.

Ο μοιραίος έρωτας της δεκαπεντάχρονης γκέισας Τσο-Τσο-Σαν για τον Μπέντζαμιν Φράνκλιν Πίνκερτον υποπλοίαρχο του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, φωτίζει την αντιπαράθεση των δύο πολιτισμών, του ιαπωνικού και του δυτικού-αμερικάνικου.
Τη στιλιστική κινησιολογία υπογράφει η Μαρίζα Βινιεράτου.

Στους βασικούς ρόλους συναντούμε Έλληνες και ξένους καταξιωμένους Μονωδούς. Στον ομώνυμο ρόλο η αγαπημένη του ελληνικού κοινού Τσέλια Κοστέα, η οποία είχε μαγέψει με την ερμηνεία της στον ρόλο αυτό, το καλοκαίρι του 2013 στο Ηρώδειο. Στη δεύτερη διανομή η Ιταλίδα σοπράνο Ραφαέλλα Αντζελέττι, η οποία έχει στο βιογραφικό της σημαντικές συνεργασίες με μαέστρους όπως ο Ρικάρντο Μούτι, ο Ζούμπιν Μέττα, ο Ντανιέλ Ορέν κ.α. Στον ρόλο του Μ.Φ. Πίνκερτον θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τον διακεκριμένο Ιταλό τενόρο Ντάριο Ντι Βιέτρι και τον Δημήτρη Πακσόγλου. Στον ρόλο του Σάρπλες, ο ανερχόμενος βαρύτονος Διονύσης Σούρμπης, ο οποίος για την πρόσφατη εμφάνιση του στην Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, έλαβε θετικότατες κριτικές από τον Βρετανικό Τύπο. Στη δεύτερη διανομή τον ρόλο ερμηνεύει ο Πέτρος Σαλάτας.
Η ιστορία πίσω απο την όπερα 
Η «Μαντάμα Μπαττερφλάι» βασίζεται σε ποιητικό κείμενο των Τζουζέππε Τζακόζα και Λουίτζι Ίλλικα, εμπνευσμένο από το ομότιτλο μονόπρακτο θεατρικό έργο (1900) του αμερικανού Ντέιβιντ Μπελάσκο, το οποίο βασίστηκε σε σύντομο διήγημα (1898) του επίσης αμερικανού Τζων Λούθερ Λονγκ. αρκετά στοιχεία πηγάζουν επίσης από το μυθιστόρημα Μαντάμ Κρυζαντέμ (1887) του Γάλλου Πιέρ Λοτί. 
Η υπόθεση 
Το εργο αφορά το μοιραίο έρωτα της δεκαπεντάχρονης γκέισας Τσο-Τσο-Σαν για τον Πίνκερτον, υποπλοίαρχο του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ύστερα από τρία χρόνια απουσίας, ο αξιωματικός επιστρέφει με την Αμερικανίδα σύζυγό του στην Ιαπωνία, μαθαίνοντας ότι έχει αποκτήσει γιο από τη Μπαττερφλάι. Εκείνη δέχεται να παραδώσει το παιδί στον Πίνκερτον, αλλά στη συνέχεια αυτοκτονεί.

H παράσταση 
«Μαντάμα Μπαττερφλάι» 
Γιαπωνέζικη τραγωδία σε τρεις πράξεις του Τζάκομο Πουτσίνι
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, 17, 20, 22, 23, 24, 27 Ιανουαρίου (20.00)
Μουσική διεύθυνση: Λουίς Φερνάντο Μαλέιρο - Ηλίας Βουδούρης
Σκηνοθεσία - σκηνικά - κοστούμια - φωτισμοί: Νίκος Σ. Πετρόπουλος 
Προπώληση:  ​Εισιτήρια από 20 ευρώ, προπωλούνται στα Ταμεία του Θεάτρου Ολύμπια και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών