Στο Gagarin205 και μετα τις sold out παραστασεις σε Λευκωσία και Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται με την συνδρομή εξαίρετων μουσικών και συνεργατών το Μια εποχή στην κόλαση του Θεσσαλονικιού συνθέτη Γιώργου Χριστιανάκη, που προσεγγίζει μουσικά το εμβληματικό κείμενο του Αρθούρου Ρεμπώ στην μετάφραση του Χριστόφορου Λιοντάκη. Μια μουσική συναυλία-παράσταση που συνοδεύεται απο πρωτότυπο οπτικό υλικό και που απο σκηνής πλέον, μετά την κυκλοφορία του ομώνυμου βιβλίου-cd, αποπειράται να αποδώσει τον μονάκριβο κόσμο του κειμένου, τις ανάσες, τους ψιθύρους , τις κραυγές του, τις εναλλαγές των προσωπείων του, τα βέβηλα λόγια του, την τρέλα, τον ίλιγγο της φυγής με μία μουσική γλώσσα ζωντανή που αποφεύγει τους κινδύνους της περιγραφής και μιας στείρας μουσικής γλαφυρότητατας.

Σημείωμα για το Μια εποχή στην Κόλαση:

«Το ταξίδι μου με το «Μια εποχή στην κόλαση» ξεκίνησε σχεδόν τριάντα χρόνια πριν, όταν διάβασα αυτό το εμβληματικό κείμενο του Αρθούρου Ρεμπώ. Την περίοδο εκείνη είχα πρωτοαρχίσει να γράφω μουσική για το θέατρο και να ανακαλύπτω τελείως διαφορετικούς τρόπους και δρόμους συνθετικής προσέγγισης του γραπτού λόγου. Αποφάσισα –μέσα από την ορμή και την άγνοια της νιότης μου– να μελοποιήσω, έστω σαν άσκηση, το συγκλονιστικό αυτό κείμενο. Δεν ήξερα τι με περίμενε. Προσπάθησα να το ολοκληρώσω τέσσερις φορές μέσα σ’ αυτά τα χρόνια, και στο τέλος πάντα με ξεπερνούσε, λες και ένας αόρατος τοίχος υψωνόταν μπροστά μου και δεν με άφηνε να μπω στον κόσμο του, χαρίζοντάς μου κάθε φορά και μια κόλαση για την υπεροψία μου. Και ένα τρισκατάρατο φιλί, έτσι, για να βρω το κουράγιο να ξαναπροσπαθήσω. Το 2008, και ενώ είχαν περάσει επτά χρόνια από την τελευταία προσπάθειά μου, βρέθηκε στα χέρια μου η μετάφραση του έργου από τον Χριστόφορο Λιοντάκη. Κεραυνοβολήθηκα από το φως! Το διάβασα και το ξαναδιάβασα λαίμαργα. Και το άφησα στην άκρη… Τον Φεβρουάριο του 2011 το ‘πιασα πάλι από την αρχή, έστειλα στο διάβολο το φωτοστέφανο του μάρτυρα, την ακτινοβολία της τέχνης, την έπαρση του συνθέτη και βυθίστηκα στην άβυσσο του κειμένου, αναζήτησα τις σιωπές του, τη λάμψη και το σκότος του, τις εναλλαγές των προσωπείων του, τα βέβηλα λόγια του, την τρέλα, τον ίλιγγο της φυγής, και ένιωσα να κυλάω με το αίμα του, και εισήλθα ταπεινά και ολοκλήρωσα μια διαδρομή στο βασίλειό του».
Γιώργος Χριστιανάκης

 

Συμμετέχουν οι: Γιώργος Χριστιανάκης : πιάνο, πλήκτρα, κρουστά, αφήγηση, Μπάμπης Παπαδόπουλος : κιθάρες, Φώτης Σιώτας : βιολί, βιόλα, Μιχάλης Βρέττας : βιολί, Τάσος Μισυρλής : τσέλο, Βασίλης Μπαχαρίδης : τύμπανα, κρουστά, Χρήστος Χαρμπίλας: ηλεκτρονικά, κρουστά, Τίτος Καργιωτάκης : κονσόλα ήχου, μπάσο, λούπες, Γιάννης Πειραλής : visuals, Βαγγέλης Χαχόλος : τεχνικός ήχου stage Στα έμμετρα ποιήματα του κειμένου ακούγεται η φωνή του Γιάννη Αγγελάκα.  

 

ΤΡΙΤΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑΚΗΣ: ΑΡΘΟΥΡΟΣ ΡΕΜΠΩ, ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ
Μια μουσική προσέγγιση του ποιητικού κειμένου του Αρθούρου Ρεμπώ στη μετάφραση του Χριστόφορου Λιοντάκη
Τιμή εισιτηρίου προπώληση 12 ευρώ / ταμείο 15 ευρώ
Σημεία Προπώλησης: Viva.gr, τηλεφωνικά στο 11876 και από όλα τα καταστήματα Public, Παπασωτηρίου και Seven Spots
***Ο χώρος του Gagarin θα είναι ειδικά διαμορφωμένος με περιορισμένες θέσεις καθημένων – θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας 

 

Πάροχος περιεχομένου: www.musicpaper.gr