Ο μινιμαλιστής δημιουργός σε αποσπάσματα από αγαπημένα σάουντρακ

 

Σάββατο 5 Mαρτίου (21:00) Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

 

Το Μέγαρο υποδέχεται το βράδυ του Σαββάτου 5 Μαρτίου μια από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης Τέχνης και έναν από τους πλέον εμβληματικούς εκπροσώπους της μινιμαλιστικής μουσικής, τον Μάικλ Νάιμαν, που θα βρεθεί στην Αθήνα με τη διάσημη μπάντα του, για να παρουσιάσει στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη (ώρα 9:00 μ.μ.) τη συναυλία με τίτλο «Τhe Baroque Project».

 

The Baroque Project Programme

Ο Μάικλ Νάιμαν δημιούργησε πολλές μελωδίες για τον κινηματογράφο, αντλώντας την έμπνευσή του από το Μπαρόκ. Το πρόγραμμά της συναυλίας του θα αρχίσει με τέσσερα αποσπάσματα από τη μουσική για την ταινία Το συμβόλαιο του σχεδιαστή (1982-3) του Πήτερ Γκρήναγουεϋ, η πλοκή της οποίας τοποθετείται στην Αγγλία του 1695. Τα αποσπάσματα βασίζονται κυρίως σε σπαράγματα μελωδιών αλλά και σε ολόκληρες συνθέσεις του Χένρυ Πέρσελ. Ακολουθούν δύο κομμάτια από τη μουσική για την ταινία του Γκρήναγουεϋ Ένα ζήτα και δύο μηδενικά (1985). Πρόκειται για ελεύθερες συνθέσεις του Νάιμαν εμπνευσμένες από το αγγλικό μπαρόκ του 17ου αιώνα αλλά και τον Μπίμπερ. Στη συνέχεια, θα ακουστεί το έργο Οι παρτιτούρες του μουσικολόγου, παραγγελία των BBC Proms 2005 στον συνθέτη για τις επετειακές εκδηλώσεις για τον θάνατο του Πέρσελ (1695) και τη γέννηση του Χαίντελ (1685). Οι παρτιτούρες βασίζονται εν μέρει σε υλικό από γνωστά και άγνωστα έργα των δύο μεγάλων συνθετών, τους οποίους είχε μελετήσει σε βάθος ο Νάιμαν ως φοιτητής μουσικολογίας τη δεκαετία του 1960.

 

Η έναρξη του δεύτερου μέρους ανήκει στη σύνθεση Memorial. Είναι εμπνευσμένη από μια άρια της όπερας Βασιλιάς Αρθούρος και πάλι του Πέρσελ. Το έργο αρχικά αφιερώθηκε από τον Νάιμαν το 1985 στη μνήμη των οπαδών της Γιουβέντους που σκοτώθηκαν στο στάδιο Χέυζελ των Βρυξελλών, αλλά αργότερα ο συνθέτης το παραχώρησε στον Γκρήναγουεϋ για τη μουσική επένδυση της ταινίας Ο μάγειρας, ο κλέφτης, η γυναίκα του και ο εραστής της (1989). Το «Memorial» θα διαδεχθούν τέσσερα κομμάτια που γράφτηκαν για Τα βιβλία του Πρόσπερο (1991), ένα φιλμ του Γκρήναγουεϋ που αποτελεί την προσωπική του ανάγνωση της Τρικυμίας του Σαίξπηρ. Ένα από αυτά είναι εμπνευσμένο από την Πασακάλια του Κουπρέν. Αμέσως μετά, η Michael Nyman Band θα ερμηνεύσει τη σύνθεση «City of Turin» από το άλμπουμ Τhe Glare (2009, σε συνεργασία με τον David McAlmond). Ο επίλογος της βραδιάς ανήκει σε τέσσερα αποσπάσματα από τους Χορούς του νερού, μια οκταμερή σύνθεση βασισμένη σε ένα μαδριγάλι του Μοντεβέρντι αλλά και σε υλικό του ίδιου του Νάιμαν, η οποία χρησιμοποιήθηκε στην ταινία μικρού μήκους του Πήτερ Γκρήναγουεϋ Making a Splash (1984).

 

Ο Μάικλ Νάιμαν…

αγαπημένος συνθέτης των σινεφίλ λόγω της μακρόχρονης επιτυχημένης συνεργασίας του με τον Πήτερ Γκρήναγουεϋ («Ο μάγειρας, ο κλέφτης, η γυναίκα του και ο εραστής της», «Gattaca», «Το τέλος μιας σχέσης» κ.ά.), έγινε γνωστός στο ευρύτερο κοινό από τη μουσική του για την ταινία «Μαθήματα πιάνου» (1993) της Τζέιν Κάμπιον. Το σάουντρακ του φιλμ έγινε πολλές φορές πλατινένιο, με πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια αντίτυπα!

Τιμές εισιτηρίων: 14 €, 25 €, 35 €, 50 € (Διακεκριμένη Ζώνη)

Ειδικές τιμές: 7,50 €  (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 9,50 € (65+, πολύτεκνοι)

 

Πληροφορίες

210 72.82.333

www.megaron.gr