Ένα σπουδαίο θεατρικό έργο.

Ένας ήρωας εγκληματικός  και σαγηνευτικός.

Ο Βασιλιας Ριχάρδος ο Γ’  του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ “ανεβαίνει” στις 17 Φεβρουαρίου στη σκηνη του Σύγχρονου Θεάτρου σε διασκευή του Σάββα Κυριακίδη και σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά.

Η Καίτη Κωνσταντίνου είναι ο Ριχάρδος ο Γ’, ο προδομένος από τη φύση ο σακάτης και κουτσός πρίγκηπας, ο ιντριγκαδόρος και σκληρός που στήνει παγίδες και  σπέρνει διαβολικά ζιζάνια, σκοτώνει ανελέητα άντρες, γυναίκες και παιδιά, συγγενείς και ξένους, εχθρούς και φίλους για να κατακτήσει τον πολυπόθητο θρονο.

Τα σκηνικά και κουστούμια είναι της Ελένης Μανωλοπούλου, οι φωτισμοί έχουν σχεδιαστεί από τον Αλέκο Αναστασίου και η μουσική φέρει την υπογραφή του Κώστα Βομβολού.                     

Ριχάρδος ο Γ’.

Μια θεατρική παράσταση μας μεταφέρει στον τρομακτικό, φιλόδοξο και σαγηνευτικό κόσμο του Ριχάρδου, μας κάνει συνένοχους και κριτές, θεατές και συμμέτοχους.

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Σε ένα κόσμο που καταρρέει, ο Ριχάρδος ο Γ΄, με τους μηχανισμούς εξουσίας και τον αέναο κύκλο του αίματος να φορτίζεται με νέες σημασίες και αλήθειες, μπορεί να κυνηγάει την εξουσία ως παιχνίδι – πρόφαση για να γκρεμίσει κάθε έννοια ηθικής και νομιμότητας, αποκαλύπτοντας την κενότητα των περιεχομένων τους. Μιας ηθικής που έγινε απλώς και μόνον για να παραβιάζεται και μιας νομιμότητας που λειτουργεί ως νομιμοφάνεια.

Η Καίτη Κωνσταντίνου, οικεία ως τηλεοπτική περσόνα και απόμακρη ως σαιξπηρικός Ριχάρδος Γ,΄συνθέτει το καταλληλότερο πλάσμα για  να αποκαλύψει την κενότητα και την υποκρισία της εξουσίας. Απόλυτα συνειδητά διεκδικεί την εξουσία, ως παιχνίδι μόνον αυτοπραγμάτωσης, για να την εκχυδαϊσει ανελέητα στα μάτια μας. 

Ως πλάσμα ακραία μοναχικό, ιδιαίτερα γοητευτικό, απόλυτα εμμονικό στον κύκλο του αίματος, καταργώντας κάθε έννοια συνείδησης, ως φορέας μιας μονοσήμαντης δράσης εγκλημάτων, αξιοποιεί με ευφυή δυναμισμό τα τρωτά των μηχανισμών και των εκπροσώπων της εξουσίας για να τους εγκλωβίσει στην κενότητά τους. Η ικανότητα να πυροδοτεί την εξουσία ανακηρύσσει τον Ριχάρδο  της Κωνσταντίνου σε έναν ιδιότυπο αντι-εξουσιαστή.

Γύρω από τον Ριχάρδο σε ομόκεντρους κύκλους 14 πρόσωπα της σαιξπηρικής τραγωδίας γίνονται συνεργοί του και θύματα στην πορεία ανέλιξής του στο θρόνο. Την βασίλισσα Ελισάβετ και την Λαίδη Άννα υποδύονται αντίστοιχα η Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη και η Πηνελόπη Τσιλίκα. Τους υπόλοιπους ρόλους ερμηνεύουν οι Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Θωμάς Γκάγκας, Κων/νος Γαβαλάς, και ο Μιχάλης Μουλακάκης.

Η παράσταση προτίθεται να αναδείξει το ζοφερό τοπίο του έργου μετατρέποντας το χώρο της σκηνής σε σύγχρονο σφαγείο με την αισθητική  steam punk, με στόχο να γεφυρώσει την σαιξπηρική εποχή, την εποχή της ποιητικής μετάφρασης του Κ. Καρθαίου με τη περιρρέουσα ατμόσφαιρα του σήμερα.

        Τάκης Τζαμαργιάς

Ριχάρδος ο Γ’

του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Στο Σύγχρονο Θέατρο

Από 17 Φεβρουαρίου

 

Διασκευή:  Σάββας   Κυριακίδης

Σκηνοθεσία:  Τάκης  Τζαμαργιάς

Σκηνικά – Κοστούμια:  Ελένη Μανωλοπούλου

Φωτισμοί:  Αλέκος Αναστασίου

Μουσική:  Κώστας Βομβολός

Κίνηση:  Αλίκη Καζουρή

Βοηθός Σκηνοθέτη:  Μάκης Μεζόπουλος

 

Στο ρόλο του Ριχάρδου  Γ’ η  Καίτη Κωνσταντίνου

 

Μαζί της (σε αλφαβητική σειρά):   Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη,  Κωνσταντίνος  Γαβαλάς,  Θωμάς  Γκάγκας,  Αλέξανδρος  Μαυρόπουλος, Μιχάλης  Μουλακάκης, Πηνελόπη  Τσιλίκα.

 

 

Παραστάσεις:

Τετάρτη & Κυριακή στις 7μμ

Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 9μμ

 

Σύγχρονο Θέατρο

Ευμολπιδών 45, Γκάζι