Η σονάτα του σεληνόφωτος, του Γιάννη Ρίτσου

 

«Άφησέ με να ’ρθω μαζί σου. Τι φεγγάρι απόψε!»

Ο Σταύρος Ξαρχάκος εμπνέεται από τη Σονάτα του σεληνόφωτος, τον σκηνικό μονόλογο του μεγάλου μας Γιάννη Ρίτσου. Έργο βαθύτατα λυρικό, εμβληματικό της πρόθεσης του ποιητή να «ξανακάνει την ποίηση να βλέπεται και να ακούγεται», όπως ο ίδιος έλεγε, μετουσιώνεται μέσα από τη μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου. Ιδανική Γυναίκα με τα Μαύρα η Μαρινέλλα. Τη σκηνοθετική μπαγκέτα σε αυτό το υψηλής ενέργειας και δύναμης καλλιτεχνικό γεγονός κρατάει ο ταλαντούχος Γιώργος Νανούρης.

Δύο μεγάλα ονόματα της Ελληνικής μουσικής, η Μαρινέλλα και ο Σταύρος Ξαρχάκος που δεν χρειάζονται συστάσεις, συναντιούνται για πρώτη φορά επί σκηνής υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιώργου Νανούρη. Αφορμή, ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα κείμενα του Γιάννη Ρίτσου, ένας σκηνικός μονόλογος γεμάτος λυρισμό και στοχασμό, που σημάδεψε τα Ελληνικά γράμματα, ενέπνευσε τον Σταύρο Ξαρχάκο και τον οδήγησε σ' ένα νέο μουσικό έργο για τη φωνή της Μαρινέλλας.

Μια μοναδική μουσική συνάντηση στον υποβλητικό χώρο της Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2015.

Στο πιάνο, ο Νεοκλής Νοφυτίδης

Πειραιώς 260 (Χώρος Δ')
15, 16 & 17 Ιουλίου 2015