Τα βραβεία του Animasyros10

Για δέκατη χρονιά, για πέντε ολόκληρες μέρες και νύχτες η Σύρος, από την Ερμούπολη στην Ποσειδωνία κι από εκεί στην Άνω Σύρα, φιλοξένησε εκατοντάδες animated χαρακτήρες κι ακόμα περισσότερους φίλους του animation από ολόκληρο τον κόσμο. Με περισσότερες από 200 ταινίες από 30 χώρες, διαγωνιστικά προγράμματα, πανοράματα, τρομερά ενδιαφέροντα εργαστήρια, ομιλίες, παρουσιάσεις, ειδικές προβολές και μια εξίσου δυναμική Αγορά, το Animasyros10 γιόρτασε ίσως την πιο ενδιαφέρουσα διοργάνωση στην ιστορία του.

«10 χρόνια με πολλή εμψύχωση, καλλιτεχνική μέθεξη, δημιουργική ανταλλαγή απόψεων και ελπίδα για το μέλλον», όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Φεστιβάλ, Βασίλης Καραμητσάνης, καλωσορίζοντας το κοινό που γέμισε ασφυκτικά το ιστορικό Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης χθες βράδυ για την πανηγυρική τελετή λήξης και απονομή των βραβείων του Animasyros10.

Το μεγάλο βραβείο της κατηγορίας του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος απονεμήθηκε στην ταινία "Το Τέρας" (L' Ogre, FR) της Laurène Braibant.

Ειδική Μνεία απονεμήθηκε στην ταινία "Νυχτοπούλι" (Nocna Ptica, SΙ) της Spela Cadez

To Βραβείο Ελληνόφωνης Ταινίας απονεμήθηκε στην ταινία "Αίνιγμα" των Αντώνη Ντούσια και Άρη Φατούρου

Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Τηλεοπτικών και Κατά Παραγγελία Ταινιών (TV & Commissioned Films) απονεμήθηκε στην ταινία "Η Συνάντηση – Chilly Gonzales & Peaches" (The Junction - Chilly Gonzales & Peaches, CA) του Patrick Doyon, ενώ ειδική μνεία στην ίδια κατηγορία, απονεμήθηκε στην ταινία "Μπλε" – CNN (Blue – Cnn, UK) του βρετανικού στούντιο Moth.

Το πρώτο βραβείο του Φοιτητικού Διαγωνιστικού Τμήματος, απονεμήθηκε στην ταινία "Μητέρα" (O Matko!, PL) της Paulina Ziolkowska, ενώ ειδική μνεία απονεμήθηκε στην ταινία "Αιδοίο" (Cipka, PL) της Renata Gasiorowska.

Το Βραβείο Κοινού του Διαγωνιστικού Τμήματος Μεγάλου Μήκους, τέλος, απονεμήθηκε στην ταινία Loving Vincent (UK, PL, EU) των Dorota Kobiela, Hugh Welchman, μέρος της οποίας υλοποιήθηκε και στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της τελετής προβλήθηκαν οι ταινίες που δημιουργήθηκαν στα πολυάριθμα εκπαιδευτικά εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν στη Σύρο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, για παιδιά, εφήβους, άτομα τρίτης ηλικίας και ΑμΕΑ. Όλες οι ταινίες είναι διαθέσιμες στο κανάλι του Animasyros στο Vimeo.

Αμέσως μετά, η εορταστική ατμόσφαιρα μεταφέρθηκε στην Πλατεία Μιαούλη, όπου στήθηκε μια μοναδική συναυλία - οπτικοακουστική εγκατάσταση του Theodore, η οποία «ζωντάνεψε» μέσα από ένα lightinstallation το ιστορικό κτίριο του Δημαρχείου της Ερμούπολης. Μια ατμοσφαιρική σύλληψη που ανέδειξε την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του έργου του Enst Ziller, αλλά και ένας ιδανικός αποχαιρετισμός του Animasyros 10.

Πράσινο Φως για Δημιουργία Σχολής & Στούντιο Κινηματογράφου στη Σύρο

Η τελευταία ημέρα του Animasyros10 επεφύλασσε μία ακόμη μεγάλη έκπληξη. Το Animasyros υποδέχθηκε μια ομάδα δημιουργών και επαγγελματιών του κινηματογράφου από το Λος Αντζελες, οι οποίοι παρουσίασαν το επενδυτικό σχέδιο που αφορά τη δημιουργία Σχολής Κινηματογράφου και Κινηματογραφικών Στούντιο στο νησί. Πιο συγκεκριμένα, ο βραβευμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Steven Bernstein, ο δημιουργός animation «Martin Meunier», από τους βασικούς συντελεστές της ταινίας animation “Coraline”, ο σκηνογράφος της ταινίας «Τιτανικός» Charles Lee και η παραγωγός Caroline Rodney βρέθηκαν στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων, για να παρουσιάσουν το επενδυτικό σχέδιο στους δημοσιογράφους και το κοινό του Φεστιβάλ.

Ο StevenBernstein δήλωσε πως η δημιουργία της Σχολής Κινηματογράφου στη Σύρο έχει ως στόχο να στηρίξει και αναδείξει ακόμη περισσότερο τον ελληνικό κινηματογράφο. Εκτός από τμήμα σκηνοθεσίας και διεύθυνσης φωτογραφίας, η Σχολή θα περιλαμβάνει και τμήμα animation. Στη Σχολή θα διδάσκουν διεθνείς επαγγελματίες οι οποίοι θα ενώσουν τη γνώση τους με Έλληνες δημιουργούς. Όσον αφορά τη δημιουργία των κινηματογραφικών στούντιο, στόχος είναι να αποτελέσουν από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. «Θα είναι ένα ελληνικό στούντιο διεθνούς εμβέλειας, από Έλληνες για Έλληνες, με τον ελληνικό πολιτισμό και την κινηματογραφική ιστορία της χώρας στο επίκεντρο».

Από την πλευρά του, ο MartinMeunier, αναφέρθηκε στη δημιουργική δύναμη του ευρωπαϊκού animation, την ποιότητα, την ευρηματικότητα και το ταλέντο των Ευρωπαίων δημιουργών αλλά και την προοπτική να δημιουργηθεί ένα νέο «είδος», που θα αξιοποιεί παλιές τεχνικές animation, που έχουν ξεχαστεί. Κλείνοντας, είπε χαρακτηριστικά «πολλά φεστιβάλ γίνονται σε διάφορα μέρη του κόσμου, λίγα όμως πραγματοποιούνται σε ένα τόσο ωραίο μέρος όσο η Σύρος».

Comments are closed.