Η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Λάνθιμου συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Καννών, 17 χρόνια μετά τον Χρυσό Φοίνικα του Θόδωρου Αγγελόπουλου με το «Μια Αιωνιότητα και Μια Μέρα».

Η ανακοίνωση του επίσημου διαγωνιστικού προγράμματος του 68ου Φεστιβάλ Καννών επιβεβαίωσε τις προβλέψεις που ήθελαν τη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «The Lobster» να διεκδικεί το Χρυσό Φοίνικα, ανάμεσα στις περίπου 20 ταινίες που θα διαγωνιστούν, ως η πρώτη ελληνική ταινία 17 χρόνια μετά το 1998 που σηματοδότησε την τελευταία συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του Θόδωρου Αγγελόπουλου με το «Μια Αιωνιότητα και Μια Μέρα» που έφυγε τελικά και με το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ.

O καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Καννών, Τιερί Φρεμό, δήλωσε για την ταινία πως είναι «από τις πιο μυστηριώδεις του διαγωνιστικού προγράμματος», ενώ τόνισε πως είναι «μέρος της παράδοσης των ταινιών που δεν καταλαβαίνεις τα πάντα αλλά είναι συναρπαστικές με τον τρόπο που σκηνοθέτης, σεναριογράφοι και ηθοποιοί, όπως ο Κόλιν Φάρελ και η Ρέιτσελ Βάις δημιουργούν νέες μορφές αφήγησης εντελώς ακραίες. Στις Κάννες μας αρέσει αυτό, μας αρέσει να γιορτάζουμε τους δημιουργούς, αυτούς που κάνουν τις ταινίες διαφορετικά και ανυπομονούμε να δούμε πως τις υποδέχεται το κοινό.»

Μια συμπαραγωγή Ιρλανδίας, Ελλάδας, Γαλλίας, Ολλανδίας και Μ. Βρετανίας, το φιλμ του Λάνθιμου είναι μια αντισυμβατική ιστορία αγάπης, τοποθετημένη σε ένα δυστοπικό, κοντινό μέλλον, όπου όλοι οι μόνοι άνθρωποι, σύμφωνα με τους κανόνες της Πόλης, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο Ξενοδοχείο. Εκεί είναι υποχρεωμένοι να βρουν έναν ταιριαστό σύντροφο μέσα σε 45 μέρες. Αν αποτύχουν μεταμορφώνονται σε ένα ζώο της επιλογής τους κι απελευθερώνονται στο Δάσος. Ενας απελπισμένος Αντρας το σκάει από το Ξενοδοχείο στο Δάσος εκεί όπου ζουν οι Μοναχικοί κι εκεί ερωτεύεται, ακόμη κι αν αυτό είναι ενάντια στους κανόνες τους.