Γιάννης Αλαφούζος

Ο Γιάννης Αλαφούζος είναι ένας από τους πλέον δραστήριους και πρωτοπόρους επιχειρηματίες. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, μετά την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών του σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της Ναυτιλίας ενώ λίγα χρόνια αργότερα, το 1989, ιδρύει τον ειδησεογραφικό ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, κάνοντας την είσοδό του στο πεδίο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Η αγάπη του Γιάννη Αλαφούζου για την καλή ελληνική μουσική αλλά και η φιλία του με τους Μάνο Χατζιδάκι, Νίκο Γκάτσο, Σταύρο Ξαρχάκο, Αγνή Μπάλτσα, Ελένη Καραϊνδρου και Γιώργο Νταλάρα τον οδηγεί το 1992 στη δημιουργία του Μελωδία 99,2 με σκοπό να αποτελέσει τη μουσική έκφραση του ΣΚΑΪ 100,4.

Με μοναδικό στόχο την προώθηση του κλασικού ελληνικού τραγουδιού των μεγάλων δημιουργών και των μεγάλων ερμηνευτών, στηρίζοντας ταυτόχρονα τις νέες αξιόλογες παραγωγές, ο Μελωδία γίνεται το αγαπημένο ραδιόφωνο της πόλης, διατηρώντας διαχρονικά την πρώτη θέση στην προτίμηση των ακροατών.

Ο Γιάννης Αλαφούζος υπήρξε υποστηρικτής σπουδαίων πολιτιστικών γεγονότων, όπως της συναυλίας της Ελένης Καραϊνδρου το 1993 στην κατάμεστη Επίδαυρο, ενώ, το 1999, στον επιβλητικό βράχο των Μετεώρων ηχεί το «Ρέκβιεμ» του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου. Στο πέρασμα των χρόνων διοργανώνει συναυλίες για την προστασία του περιβάλλοντος ενώ τον Ιούλιο του 2016 οι σπουδαιότεροι Έλληνες ερμηνευτές ενώνουν τις φωνές τους σε μια συναυλία με σκοπό τη συγκέντρωση τροφίμων για τους ανθρώπους που δοκιμάζονται από την κρίση.

Σήμερα είναι ιδιοκτήτης του Ομίλου ΣΚΑΪ ενώ από το 2012 έως το 2017 διετέλεσε πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Παράλληλα με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες έχει προσφέρει μεγάλο έργο σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και προσφοράς στον συνάνθρωπο.

Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.