Η Κρήτη του Γιώργου και του Νίκου Στρατάκη

Με αφορμή τη Βραδιά Μελωδία στο Σταυρός του Νότου Plus το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018, τα αδέρφια Στρατάκη μάς μιλούν για τη δική τους Κρήτη.

Πατήστε play και διαβάστε αυτά που μας είπαν ακούγοντας αγαπημένα τους κρητικά τραγούδια:

Περνάμε αρκετές ώρες στο χωριό που γεννηθήκαμε και μας αναθρεψε. Ένα ημιορεινό χωριό με την ονομασία Ροδιά ή Ρογδιά (ονομασία που προέρχεται από το Παλιό Μοναστήρι των Σαββαθιανών και συγκεκριμένα από το ξωκλήσι που υπήρχε παλαιότερα, την Παναγία Ροδέα, λόγω του ότι περιμετρικά ο χώρος ήταν γεμάτος πυκνοφυτευμένος από ρόδα - τριαντάφυλλα) της επαρχίας Μαλεβυζίου του Νόμου Ηρακλείου. Μολις 18 χιλιομέτρα απο την Πόλη του Ηρακλείου με ανεμπόδιστη θέα το Αιγαίο πέλαγος.

Η Κρήτη είναι ένα νησί που παντού θα συναντήσεις γραφικά χωριουδάκια, χρυσαφένιες παραλίες, απόκρημνα φαράγγια με προστατευόμενες περιοχές της πανίδας της Κρήτης, και λόγω του ότι σχεδόν οι περισσότεροι έχουν τα περβόλια τους με τα κηπευτικά τους, δεν γίνεται να μην συναντήσεις και ένα σπιτικό τσουκάλι με νόστιμο μαγειρευτό φαγητό, ή διαφορετικά ένα κομμάτι αντικρυστό (αρνί ψημένο αργά, αντίκρυ στη φωτιά).

Με σημεία αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος είναι γεμάτη η Κρήτη, με το καθένα να "κουβαλά" την δική του ενέργεια και να τη νοιώθει ο κάθε επισκέπτης.
Λόγω του ότι με την παραδοσιακή μουσική της Κρήτης ασχολείται το μεγαλύτερο ποσοστό της νεολαίας, σίγουρα ο επισκέπτης θα συναντήσει εργαστήρια κατασκευής χειροποίητων μουσικών οργάνων σχεδόν σε όλο το νησί.

Ειλικρινά δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποια αξιοθέατα από κάποια άλλα, ή κάποια χωριά από κάποια άλλα για να προτείνουμε στον επισκέπτη. Όμως αυτό που μπορούμε να του προτείνουμε ειναι να επισκεφθεί την Κρήτη και να παραμείνει τουλάχιστον 10 ημέρες, για να προλάβει -ελάχιστα και πάλι- να γνωρίσει λίγο από Κρήτη... και ειδικά αν κατέβει αυτή την περίοδο να επισκεφθεί ένα ρακοκάζανο που αυτή η εποχή είναι η "εποχή" τους σε όλη την Κρήτη, όπου οι νοικοκυραίοι "βράζουν" τα στράφυλα - τσικουδα τους (ό,τι έμεινε δηλαδή μετά απ' το στίψιμο - "πάτημα" των σταφυλιών από τον Αυγουστιατικο τρύγο). Θεωρείται ιεροτελεστία η απόσταξη της τσικουδιας - ρακί και γι' αυτό προσκαλούν αγαπημένους κοντινούς φίλους και συγγενείς, και με την παρέα των μουσικών, δημιουργείται σε κάθε "καζάνι" ένα παραδοσιακό γλέντι σε μικρογραφία!

 

Comments are closed.