10 + 1 ξεχωριστές στιγμές της Ελευθερίας Αρβανιτάκη

ΟΧΙ ΜΑΖΙ
Ο απαγορευμένος έρωτας. Το τραγούδι βρίσκεται στο άλμπουμ «Κέντρο Διερχομένων» που κυκλοφόρησε το 1982. Οι στίχοι ανήκουν στον Θεσσαλονικιό ποιητή Γιώργο Ιωάννου και η μουσική στον Νίκο Μαμαγκάκη.

ΜΕ ΠΗΡΕ ΤΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Οι στίχοι είναι του Αλέκου Αγγελόπουλου και η μουσική του Βασίλη Τσιτσάνη. Το τραγούδησε πρώτη η Σωτηρία Μπέλλου το 1950. Από τις πρώτες ηχογραφήσεις της Ελευθερίας στο πρώτο της προσωπικό άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 1984 με το όνομά της.

ΜΕΣ ΤΗ ΧΑΣΑΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ (ΤΟ ΧΑΣΑΠΑΚΙ)
Το τολμηρά ερωτικό τραγούδι του Μάρκου Βαμβακάρη ηχογραφήθηκε το 1947. Το πρωτοτραγούδησε η Στέλλα Χασκίλ. Πρόκειται για βιωματικό τραγούδι του συνθέτη από την πολυετή εργασία του στα δημοτικά σφαγεία του Πειραιά. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη το ηχογράφησε το 1984, σε μια εποχή αναβίωσης του ρεμπέτικου.

ΟΜΟΡΦΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗ
Η συνεργασία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη με τη Λίνα Νικολακοπούλου και τον Σέρβο συνθέτη Zoran Simganovic. Εδώ ακούμε την ηχογράφηση από το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο που άφησε εποχή στη νυχτερινή διασκέδαση της Αθήνας. Το τραγούδι ηχογραφήθηκε αρχικά για το άλμπουμ «Μένω εκτός».

ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ
Το τραγούδι των τίτλων της ταινίας του Γιώργου Πανουσόπουλου « Μανία». Παραμένει ένα από τα πλέον αγαπημένα της συνεργασίας της με τον Νίκο Ξυδάκη, και τραγούδι με χαρακτηριστικό στίγμα στην ελληνική δισκογραφία.

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ
Από το δίσκο «Γρήγορα η ώρα πέρασε» που κυκλοφόρησε το 2006 ακόμα μία συνεργασία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη με τον Νίκο Ξυδάκη που μελοποιεί εδώ το ποίημα του Διονύση Καψάλη. Τρυφερό, λυρικό και απίστευτα συγκινητικό στη δωρικότητα του.

ΤΡΕΛΕ ΤΣΙΓΓΑΝΕ
Ο έρωτας για έναν αντάρτη που φεύγει στο βουνό. Οι στίχοι και η μουσική είναι της Ιωάννας Γεωργακοπούλου. Σ’ αυτή τη μελωδία στηρίχτηκε ο Μάνος Χατζιδάκις και έγραψε το τραγούδι «Αγάπη που ‘γινες δίκοπο μαχαίρι». Η ηχογράφηση του τραγουδιού με τη φωνή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη συμπεριλαμβάνεται στο άλμπουμ « Δρόμοι Παράλληλοι».

ΠΟΣΑ ΠΕΡΑΣΑΜΕ
Ο Θέμης Καραμουρατίδης είναι από τους πλέον αναγνωρίσιμους σύγχρονους συνθέτες με πολλές σημαντικές συνεργασίες. Μία από αυτές είναι και με την Ελευθερία Αρβανιτάκη στον δίσκο «9+1 τραγούδια», στο οποίο συναντάμε και το τραγούδι «Πόσα περάσαμε». Οι στίχοι είναι της Λήδας Ρουμάνη.

ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ
Για την ασφυξία που προκαλεί στον έρωτα η καθημερινότητα. Το τραγούδι του Αντώνη Μιτζέλου και της Λίνας Νικολακοπούλου το συναντάμε στο άλμπουμ σταθμό στην πορεία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη «Μένω Εκτός» που κυκλοφόρησε το 1991.

ΤΑ ΣΧΟΙΝΙΑ
Ο ανατολίτικος ήχος του Αρμένιου Ara Dinkjian συναντά τους στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου το 1994 στο θρυλικό άλμπουμ «Τα κορμιά και τα μαχαίρια» όπου η Ελευθερία Αρβανιτάκη τολμά με απόλυτη επιτυχία ερμηνίες και τραγούδια που κατατάσσονται στη λεγόμενη World Music.

ΚΑΡΦΩΤΗ
Κλείνουμε το παράλληλο αφιέρωμα με ένα τραγούδι που κυκλοφόρησε το 2001 σε μουσική της Γιώτας Κοτσέτα και στίχους της Μυρτώς Κοντοβά. Από τα πρώτα ποπ τραγούδια που ηχογραφεί η Ελευθερία Αρβανιτάκη αποδεικνύοντας πόσο εύκολα μπορεί να ακροβατεί σε διαφορετικά ήδη τραγουδιού.

Comments are closed.