8 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Ο Μελωδία 99,2 ξεχωρίζει γυναίκες που άλλαξαν με τον τρόπο τους την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού
Μαρίκα Νίνου: Νομιμοποίησε την ενεργή γυναικεία παρουσία πάνω στο πάλκο, καταργώντας τη διακοσμητική παρουσία δίπλα στον Βασίλη Τσιτσάνη.
Ιωάννα Γεωργακοπούλου: Από τις πρώτες γυναίκες τραγουδοποιούς που τόλμησε να γράψει τη μουσική και τους στίχους στο υπέροχο «Τρελέ Τσιγγάνε» για έναν αντάρτη «Καπετάνιο του Βουνού». Αυτό το τραγούδι θα γίνει αργότερα πηγή έμπνευσης για το κλασικό «Αγάπη Που ΄γινες Δίκοπο Μαχαίρι».
Σωτηρία Μπέλλου: Η γυναίκα που δεν άντεξε τον περιορισμό, τη θέση της γυναίκας στην οικογένεια, στο γάμο, στην κοινωνία. Η γυναίκα που αμφισβήτησε ταμπέλες και έζησε τη ζωή της όπως το σώμα της την όριζε μας έδωσε με τις λαϊκές ερμηνείες της μια αξέχαστη βυζαντινή δωρικότητα.
Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου: Η στιχουργός που απέδειξε πως οι στίχοι στο λαϊκό τραγούδι δεν είναι αντρική υπόθεση αποτυπώνοντας σε λίγες μόνο λέξεις κάθε φορά πανανθρώπινες συμπεριφορές.
Αρλέτα: Η δύναμη της ψιθυριστής ερμηνείας, που κατάφερε να αποδείξει ότι από την μελαγχολική ατμόσφαιρα του Νέου Κύματος μέχρι το αιχμηρό αστικό συναισθηματικό τραγούδι υπήρξε μία γυναικεία παρουσία που επέβαλε την τρυφερότητά της μέσα από την ευφυία και τον κυνισμό της.
Λίνα Νικολακοπούλου: Επέβαλε τον σύγχρονο υπαρξιακό στίχο, που διαδέχτηκε τόσο τον πολιτικό όσο και τον ρομαντικά ερωτικό.
Μαριανίνα Κριεζή: Η γυναίκα που μετέφερε στη δεκαετία του 80 τη σοφή οικονομία του μεταπολεμικού αστικού τραγουδιού διανθίζοντάς το με φαινομενικά χαριτωμένες αλλά πανέξυπνες και βαθιά πληγωμένες ρίμες.
Ελένη Βιτάλη: Η φωνή των λαϊκών και δημοτικών τραγουδιών που όταν ενηλικιώθηκε κι έφτασε στα άκρα κατέθεσε μια ιδιαίτερη γυναικεία γραφή περιγράφοντας σκληρές αλήθειες.
Χάρις Αλεξίου: η μεγάλη ερμηνεύτρια που απέδειξε πόσο σημαντική τραγουδοποιός είναι τόσο με την αυτοβιογραφική και άκρως συγκινητική «Μπαλάντα της Ιφιγένειας» όσο και με το άλμπουμ «Οδός Νεφέλης 88».
Αφροδίτη Μάνου: η δεκαετία του 80 σφραγίστηκε με την ιδιαίτερη γραφή της. Το δικαίωμα της γυναίκας να ερωτεύεται, να κάνει το πρώτο βήμα, να δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πόλη γράφοντας στίχους που ξέφευγαν από την πεπατημένη.
Λένα Πλάτωνος: Η γυναίκα που αφουγκράστηκε τον ηλεκτρονικό ήχο του σήμερα, και τόλμησε την ποιητική αποδόμηση των στίχων δίνοντας χώρο έκφρασης στο επιδραστικό συγκρότημα του 90, Στέρεο Νόβα.