12ο Zagoriwood: Το σινεμά πάει στα βουνά!


12o Zagoriwood | 17 Ιουλίου - 1 Αυγούστου

Το σινεμά πάει στα βουνά! (πάντα)
Επιτέλους καλοκαίριασε και να 'μαστε πάλι!


Για 12η συνεχή χρονιά το Zagoriwood παίρνει τα βουνά, έτοιμο να βουτήξει ξανά στη μαγική περιπέτεια του κινηματογράφου, με φόντο το καταπράσινο Ζαγόρι των ηπειρωτικών βουνών. Έφθασε, λοιπόν, η ώρα να ανοίξουν διάπλατα οι πόρτες του παλαιού πετρόκτιστου Παρθεναγωγείου στα Κάτω Πεδινά, όπου φιλοξενούνται τα εργαστήριά μας, αλλά και να υψωθεί στην κεντρική πλατεία του χωριού η μεγάλη οθόνη για τις βραδινές υπαίθριες προβολές.

Σε μια περίοδο αλλόκοτη, παίρνοντας προσεκτικά όλα τα υγειονομικά μέτρα κατά της πανδημίας - όπως και πέρσι*, φτιάχνουμε στο Zagoriwood τη δική μας «κανονικότητα» η οποία περιλαμβάνει κινηματογραφικά εργαστήρια, δημιουργίες ταινιών μικρού μήκους, προβολές ταινιών από τους πιο φρέσκους δημιουργούς του ελληνικού και διεθνούς σινεμά, τα οποία συνδυάζονται με επισκέψεις σε ποτάμια, «σινεφίλ» πυγολαμπίδες στις προβολές, αυτοσχέδιες μουσικές και αγαπημένες παρέες. Δε ξεχνάμε, όμως, το σλόγκαν του Zagoriwood: «δε συζητάμε απλώς για σινεμά, φτιάχνουμε ταινίες».


Φέτος το 12ο Zagoriwood ξεκινά στις 17 Ιουλίου και ολοκληρώνεται την 1η Αυγούστου. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει συνολικά 4 κινηματογραφικά εργαστήρια και –για πρώτη φορά, ένα θεατρικό.

Πρώτα, από τις 17 έως τις 24/7, ο Γιώργος Μακρής αναλαμβάνει το εξειδικευμένο Εργαστήριο Σεναρίου.  Ακολουθεί το «Εργαστήριο 1: Από την ιδέα ως την ταινία» (19/7-1/8) που διεξάγεται σταθερά από την πρώτη χρονιά, και αφορά στις βασικές αρχές σκηνοθεσίας - σεναρίου - μοντάζ - διεύθυνσης φωτογραφίας και κορυφώνεται με τη δημιουργία και παρουσίαση στο κοινό ταινιών μικρού μήκους. Διδάσκοντες σε αυτό είναι οι πολύπειροι κινηματογραφιστές: Χρύσα Τζελέπη, Άκης Κερσανίδης, Αλέξης Αλεξίου, Στέργιος Πάσχος και Δημήτρης Ζάχος. Για όσους αγαπούν το γράψιμο και τη μελέτη πάνω στην τέχνη του σινεμά, διεξάγεται το Εργαστήριο Κριτικής Κινηματογράφου (26-28/7) από το Γιάννη Καντέα-Παπαδόπουλο, ενώ ο ηθοποιός Αργύρης Πανταζάρας θα έχει φέτος την ευθύνη στο Εργαστήριο «Υποκριτική στην Κάμερα» (27-29/7). Ακόμα, η σκηνοθέτις και δημιουργός της ομάδας «Εν Δυνάμει» Ελένη Δημοπούλου θα βρίσκεται στο Θεατρικό Εργαστήριο (19-30/7) το οποίο θα καταλήξει σε παράσταση στην πλατεία του χωριού!

Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο, το Zagoriwood επιμελείται ένα προσεκτικά επιλεγμένο πρόγραμμα νέων ελληνικών ταινιών μικρού μήκους, το οποίο «ταξιδεύει» σε χωριά του Ζαγορίου επικοινωνώντας το έργο των ανερχόμενων Ελλήνων δημιουργών με το κοινό. Το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών θα ανακοινωθεί σύντομα.

Αιτήσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο ανανεωμένο www.zagoriwood.gr αλλά και στα social media μας στο Facebook, το Instagram και το YouTube.


* Υπογραμμίζουμε ότι η διοργάνωση ακολουθεί με αίσθημα ευθύνης όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα ενάντια στη διασπορά του κορονοϊού COVID-19, για την υλοποίηση των εργαστηρίων και των δράσεων του 2021. Ο σχεδιασμός των μέτρων προστασίας λαμβάνει υπόψη τόσο την ασφάλεια των συμμετεχόντων στα εργαστήρια, όσο και την υγεία και προστασία των κατοίκων των χωριών που θα λάβουν χώρα οι δράσεις μας. Τα ολιγομελή τμήματα, η πραγματοποίηση προβολών μόνο σε εξωτερικούς χώρους με διατήρηση των απαραίτητων αποστάσεων μεταξύ των θέσεων, ο εξοπλισμός σε μέσα ατομικής προστασίας και η φροντίδα για καθαριότητα, απολύμανση και αερισμό των χώρων διαμονής και διδασκαλίας θα μας επιτρέψουν να επιστρέψουμε στα βουνά, χωρίς να βάλουμε κανένα άτομο σε κίνδυνο!

To Zagoriwood διοργανώνεται από την Πολιτιστική Εταιρία Ζαγορίου με την καλλιτεχνική διεύθυνση του σεναριογράφου και ηθοποιού Γιώργου Μακρή.

Θυμίζουμε πως «όσοι έζησαν τις μέρες και τις νύχτες του ZAGORIWOOD, την τρέλα του σινεμά μέσα στο γλυκό άνεμο των Ηπειρώτικων βουνών… απλώς δε μπορούν να το ξεχάσουν».


Το Zagoriwood

Το ZAGORIWOOD είναι ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό Φεστιβάλ-Εργαστήριο. Πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στα βουνά της Ηπείρου με βάση το χωριό Κάτω Πεδινά στα Κεντρικά Ζαγοροχώρια, 40 χλμ από τα ελληνο-αλβανικά σύνορα και σε υψόμετρο 1000 περίπου μέτρων.

Από το 2010, όταν και διοργανώθηκε για πρώτη φορά, και κάθε Ιούλιο από τότε, ένα πλήθος φίλων και επαγγελματιών του κινηματογράφου αλλά και γενικά των οπτικοακουστικών εφαρμογών, καταφθάνει εκεί και συμμετέχει στα εργαστήρια, τις προβολές, τα μουσικά και θεατρικά events που πραγματοποιούνται. Ταυτόχρονα έρχονται σε επαφή με την ιδιαίτερη, πλούσια παράδοση του τόπου (αρχιτεκτονική, μουσική, διατροφή, κλπ) αλλά και το ντόπιο πληθυσμό (που και εκείνος συμμετέχει στις δραστηριότητες παίζοντας στις ταινίες των σπουδαστών, προσφέροντας σπίτια κ χώρους για γυρίσματα κλπ). Δημιουργοί του σύγχρονου κινηματογράφου έρχονται να προβάλλουν εκεί για πρώτη φορά σε κοινό τις νέες τους ταινίες (ως work in progress) πριν ακόμα αυτές πάρουν το δρόμο τους για τα διεθνή φεστιβάλ και τις αίθουσες. Νέοι κινηματογραφιστές, στα πρώτα τους βήματα, έρχονται να εμβαθύνουν σε εξειδικευμένους τομείς της τέχνης τους, νέοι, αρχάριοι, φίλοι του σινεμά διδάσκονται σε βάθος την δημιουργική γραμματική της εικόνας. Οι προβολές μας καλύπτουν όλο το φάσμα της οπτικοακουστικής έκφρασης και των κινηματογραφικών ειδών. Έχουν ιδιαίτερο χρώμα και παλμό καθώς το κοινό αποτελείται από τους μαθητές των εργαστηρίων, κινηματογραφόφιλους επισκέπτες, βοσκούς, επαγγελματίες κινηματογραφιστές, μελισσοκόμους και αγρότες, τους μόνιμους κατοίκους των γύρω χωριών, φοιτητές και νέους από την κοντινή πόλη των Ιωαννίνων, και πολλούς άλλους.

Το ZAGORIWOOD αναπτύχθηκε με βάση τη φιλοσοφία «1 άνθρωπος + 1 κάμερα +1 υπολογιστής = μια πλήρης μονάδα δημιουργίας οπτικοακουστικού έργου» και η δουλειά που γίνεται στα εργαστήρια, χωρίς να αγνοεί τη θεωρητική εμβάθυνση, βασίζεται ιδιαίτερα στην πρακτική. Οι διδάσκοντες είναι όλοι ενεργοί επαγγελματίες* του κινηματογράφου: σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, διευθυντές φωτογραφίας, παραγωγοί, μουσικοί κλπ. Ο συνδυασμός των παραπάνω με τη μέθοδο που αναπτύχθηκε στα χρόνια της ύπαρξης της διοργάνωσης είναι τόσο αποτελεσματικός ώστε έχουν ήδη παραχθεί από τους σπουδαστές και κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων περί τις 40 ταινίες μικρού μήκους (μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ).

Μερικά από τα εργαστήρια: Αnimation, ντοκιμαντέρ, σύνθεση μουσικής για κινηματογράφο, Video Games, σενάριο, σχεδιασμός ήχου, υποκριτική στην κάμερα, Από την ιδέα Ως την ταινία,  VFX/Compositing  κ.α. Οι επιλογές μας προσπαθούμε να συμβαδίζουν με τις σύγχρονες εξελίξεις (αισθητικές-τεχνολογικές κ.ά.) στο χώρο του οπτικοακουστικού, περιλαμβάνοντας εφαρμογές που  ανταποκρίνονται στο αίτημα της  ψηφιακής δημιουργικότητας  που ζητά η εποχή μας.

Οι δραστηριότητες της διοργάνωσης δεν περιορίζονται στις κλειστές αίθουσες του παλαιού (χτισμένου το 1901) πέτρινου Παρθεναγωγείου των Κάτω Πεδινών. Απλώνονται σε πλατείες, αγρούς, ποτάμια αλλά και στα γειτονικά πολύ κοντινά χωριά. Η μοναδική ομορφιά της φύσης του Ζαγορίου προσφέρει στη διοργάνωση μια αληθινά ξεχωριστή ανάσα, κάνοντας τη συμμετοχή στο φεστιβάλ να γίνεται εμπειρία ζωής. Όσοι έζησαν τις μέρες και τις νύχτες του ZAGORIWOOD, την τρέλα του σινεμά μέσα στο γλυκό άνεμο των Ηπειρώτικων βουνών… απλώς δε μπορούν να το ξεχάσουν.
 

Κάποια σημαντικά στοιχεία για μας

Το άνοιγμα στο εξωτερικό και η «διεθνοποίηση» του Zagoriwood αποτελεί βασικό μας στόχο. Σε αυτή την κατεύθυνση,  το καλοκαίρι του 2019 προσκαλέσαμε τον ERIC KNUDSEN, (καθηγητή Οπτικού και Ψηφιακού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο του Μπέρνμουθ της Αγγλίας και Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο του Σάλφορντ στο Μάντσεστερ). Μαζί του και σε συνεργασία με το διεθνές StoryLab International Film Development Research Network πραγματοποιήσαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα (αγγλόφωνο) εργαστήριο Ethnomediaology. Δυστυχώς η πανδημία ανέκοψε στις 2 επόμενες χρονιές αυτή μας την προσπάθεια δημιουργίας του διεθνούς «Κινηματογραφικού Χωριού» που ονειρευόμαστε, εγγεγραμμένου και στα ευρωπαϊκά οπτικοακουστικά  events με τη δική του ιδιαίτερη φυσιογνωμία.

Οι νέοι κινηματογραφιστές και η ελληνική μικρού μήκους ταινία έχουν μεγάλο μερίδιο στις επιλογές μας. Κάθε χρόνο ένα πλήρες πρόγραμμα από ταινίες μικρού μήκους προβάλλεται τόσο στην έδρα της διοργάνωσης («Σινε Παρθεναγωγείο» και στην κεντρική πλατεία Κάτω Πεδινών) όσο και σε προβολές που συστηματικά πραγματοποιούμε από το 2018 στα χωριά ολόκληρης της περιοχής.

Οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια έρχονται από ολόκληρη τη χώρα. Στη διοργάνωση του 2019 είχαμε για πρώτη φορά μαθητές από την Αγγλία. 

Πιστεύουμε στα δίκτυα. Προσπαθούμε να συνεργούμε, συμμετέχοντας και δημιουργώντας κοινές δράσεις, με όσο το δυνατόν περισσότερους φορείς: φωτογραφικό φεστιβάλ PHOTOMETRIA Ιωαννίνων – ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων – Περιβαλλοντικός Σταθμός ΠΑ.ΛΑ.ΣΕ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ.ά.

Τα τελευταία χρόνια διοργάνωση έχει αρχίσει να γίνεται πόλος έλξης επισκεπτών που συνδυάζουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στο Ζαγόρι με συμμετοχή στις δραστηριότητες του Φεστιβάλ. «Επιστρέφουμε» έτσι στους ντόπιους τη στήριξη που μας έδωσαν στα πρώτα δύσκολα χρόνια.

Το Zagoriwood διοργανώνεται από την ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΖΑΓΟΡΙΟΥ η οποία αποτελείται από ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στο Ζαγόρι όλο το χρόνο. Η επιτυχία και η συνέχεια (12 χρόνια) οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη στήριξη και την συμμετοχή των κατοίκων και των μικρών επιχειρηματιών του Ζαγορίου. Καλλιτεχνικός διευθυντής ο σεναριογράφος-ηθοποιός Γιώργος Μακρής


*Επαγγελματίες του κινηματογράφου που… ανέβηκαν στα βουνά
  
Ροβήρος Μανθούλης, σκηνοθέτης / Γιάννης Οικονομίδης, σκηνοθέτης / Γιώργος Τσεμπερόπουλος, σκηνοθέτης
 Άκης Κερσανίδης, σκηνοθέτης-διευθυντής φωτογραφίας / Κλεάνθης Δανόπουλος, σκηνοθέτης / Γιώργος Μακρής, σεναριογράφος / Θάνος Αναστόπουλος, σκηνοθέτης
Πέτρος Σεβαστίκογλου, σκηνοθέτης / Στέλλα Θεοδωράκη, σκηνοθέτις
Νίκος Περάκης, σκηνοθέτης / Μαργαρίτα Μαντά, σκηνοθέτις
Νίκος Παναγιωτόπουλος, σεναριογράφος / Αργύρης Θέος, διευθυντής φωτογραφίας / Μάκης Παπαδημητρίου, ηθοποιός / Χρύσα Τζελέπη, σκηνοθέτις-μοντέζ / Χρήστος Βούπουρας, σκηνοθέτης / Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, σκηνοθέτης-σεναριογράφος
Αλέξης Γράψας, συνθέτης / Δημήτρης Αθανίτης, σκηνοθέτης-σεναριογράφος
Ελισάβετ Χρονοπούλου, σκηνοθέτις-μοντέζ / Γιώργος Γιαννέλης, διευθυντής φωτογραφίας / Χρήστος Γεωργίου, σκηνοθέτης-σεναριογράφος / Ίρις Ζιόγκα, σκηνοθέτις Animation /Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, σκηνοθέτης / Ιάκωβος Παναγόπουλος, σκηνοθέτης-πανεπιστημιακός / Eric Knudsen, σκηνοθέτης-πανεπιστημιακός / Μαρίσσα Τριανταφυλίδου, ηθοποιός / Στέργιος Πάσχος, σκηνοθέτης-σεναριογράφος


Διαβάστε επίσης

 

Η Δισκοθήκη του Μελωδία Μεσάνυχτα - Μεσάνυχτα
Ακούμε Τώρα
ΜΙΚΡΕΣ ΝΟΘΕΙΕΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ & ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ
Μόλις Ακούσαμε
ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΛΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΗΒΑΙΟΣ
ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ (Ζ) ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ & ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ & ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΚΑΣΕΤΕΣ : ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΧΑΡΑ ΣΟΥ ΒΕΝΕΤΙΑ ΜΙΛΤΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ
ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ (LIVE ΗΡΩΔΕΙΟ) ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ & ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ
Συνδεθείτε στο melodia.gr

Τα Ραδιόφωνα της Frontstage

Μελωδία 99.2

Ο κορυφαίος σταθμός έντεχνου ελληνικού ρεπερτορίου από το 1991. Πιάσε Μελωδία!

En Lefko 87.7

Ο Νο. 1 εναλλακτικός ραδιοφωνικός σταθμός της Αθήνας! Discover Great Music.

Red 96.3

Εδώ και 16 χρόνια ο Νο. 1 σταθμός για τη ροκ μουσική στην Αθήνα! It’s RED, it rocks.

HiT 88.9

Ο No. 1 adult pop σταθμός! Με θετική ενέργεια, ΟΛΑ τα HiT και τη Φράση Που Πληρώνει.

Kidsradio.com

Το πρώτο παιδικό διαδικτυακό ραδιόφωνο. Παιδικά τραγούδια, παιδικά παραμύθια, παιδικό ραδιόφωνο!