Το νέο άλμπουμ του Θοδωρή Καρέλλα: "Φρέσκος Πηλός"

 

«Φρέσκος Πηλός» (μέρος πρώτο) τιτλοφορείται το νέο άλμπουμ που κυκλοφορεί από τον Μετρονόμο, σε στίχους Θωμά Ψήμμα και μουσική Θοδωρή Καρέλλα. Πρόκειται για το πρώτο μέρος ενός ολοκληρωμένου μουσικού έργου, που δημιουργήθηκε μέσα στην περίοδο της πανδημίας και μεταμορφώνει σε τραγούδια τα σημαντικότερα γεγονότα του 2020, μέσα από την προσωπική και ευαίσθητη ματιά των δημιουργών του.  

Η σπαρακτική θανάτωση των 17 εκ. μινκ στη Δανία, η Μάγδα Φύσσα και η καταδίκη της Χρυσής Αυγής, η διάσωση της μικρής Ελίφ στη Σμύρνη από τα χαλάσματα, ο διασώστης-σκύλος που σώζει κοάλα από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία, οι ουρές στις τράπεζες τροφίμων στο Μιλάνο, η μοναξιά των ΜΕΘ, οι Αρμένιοι που καίνε τα σπίτια τους πριν εγκαταλείψουν το Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες που βοηθούν τους κατοίκους της Καρδίτσας, το νεογέννητο μωρό που τραβάει τη μάσκα του γιατρού Samer Cheaib σε μαιευτήριο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι συναυλίες στα μπαλκόνια στη γειτονιά της Σβώλου στη Θεσσαλονίκη και τόσα άλλα, είναι μόνο λίγα από τα μικρά ή μεγάλα  γεγονότα του 2020 που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στις ζωές μας.  

«Ο Φρέσκος Πηλός προέκυψε μέσα από αυθόρμητες συζητήσεις, με το τηλέφωνο να καταργεί τις αποστάσεις του χάρτη και τους περιορισμούς μετακινήσεων που επέβαλε η πανδημία. Ήταν αιτία κι αφορμή για δημιουργικό αναστοχασμό πάνω στις πρωτόγνωρες και διαχρονικές δυστοπίες του ασφυκτικού 2020. 
Το συλλογικό αυτό έργο φιλοδοξεί να αναδείξει τη σκοτεινιά και τις φωτεινές εκλάμψεις της καθημερινότητας σε διάφορα μέρη του πλανήτη και, συνάμα, να ανοίξει το παράθυρο προκειμένου να ατενίσουμε και να πλάσουμε μια πιο ελπιδοφόρα επόμενη μέρα σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο». 

Θοδωρής Καρέλλας - Θωμάς Ψήμμας

Τραγουδούν (αλφαβητικά):
Στράτος Γκρίντζαλης, Στέφανος Ζαφειρόπουλος, Jana Holíčková, Λαμπρινή Καρακώστα, Αστέρης Κωσταντίνου, Πάνος Μπούσαλης, Χρήστος Ελ. Παπαδόπουλος, Θάνος Παπαγεωργίου, Δέσποινα Πραφτσιώτη, Μαρία Φασουλάκη 

Το εξώφυλλο του δίσκου είναι ένα έργο της Τζίνας Παπαδοπούλου
Αrtwork: Ανδρέας Ζέης

Ακούστε όλο το άλμπουμ εδώ ⤵Track list

1. ΦΡΕΣΚΟΣ ΠΗΛΟΣ (intro)  
 
2. ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ
Ερμηνεία: Αστέρης Κωσταντίνου
Η Μάγδα Φύσσα, μάνα του δολοφονημένου Παύλου, λυτρώνεται αμέσως μετά την ανακοίνωση της πρωτόδικης καταδίκης του δολοφόνου του γιου της και των ηγετικών στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής. Αφιερωμένο στον Θανάση Καμπαγιάννη και τους λοιπούς/ές συνηγόρους των θυμάτων της νεοναζιστικής βίας που μας δίδαξαν ότι ενωμένες οι μέλισσες μπορούν να νικήσουν ακόμα και τους πιο κακούς λύκους.

3. ΜΟΙΡΟΛΟΪ 
Ερμηνεία: Μαρία Φασουλάκη
Αρμένιοι καίνε τα σπίτια τους πριν εγκαταλείψουν την πατρώα γη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μετά τη (δυσμενή για την Αρμενία) ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ερεβάν και Μπακού. Αφιερωμένο στους κάθε λογής ξεριζωμένους που αναγκάζονται να αναζητήσουν στέγη μακριά από την πατρίδα τους.
 
4. ΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ 
Ερμηνεία: Στέφανος Ζαφειρόπουλος
Φιλοξενούμενοι πρόσφυγες βοηθούν τους κατοίκους της Καρδίτσας που υπέστησαν καταστροφές από τον «Ιανό». Αφιερωμένο στους ανθρώπους που προσπαθούν να ξαναχτίσουν τον γκρεμισμένο κόσμο τους χωρίς διακρίσεις.

5. ΚΟΑΛΑ 
Ερμηνεία: Χρήστος Ελ. Παπαδόπουλος (Ρεβάνς)
Διασώστης-σκύλος σώζει κοάλα από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία. Αφιερωμένο στην επείγουσα συνθήκη για έναν βιώσιμο πλανήτη αμοιβαίας συνύπαρξης όλων των έμβιων πλασμάτων.
 
6. ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ  
Ερμηνεία: Στράτος Γκρίντζαλης 
Η Γειτονιά της Σβώλου οργανώνει τέσσερις συναυλίες σε μπαλκόνια πολυκατοικιών της περιοχής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Αφιερωμένο σε όσους νικούν την απόσταση της φυσικής αποστασιοποίησης με τη ζεστασιά των φωνών και των μουσικών οργάνων.
 
7. ΣΠΟΥΡΓΙΤΙΑ ΚΑΙ ΜΙΝΚ 
Ερμηνεία: Jana Holíčková
17 εκατομμύρια μινκ (βιζόν) θανατώθηκαν στη Δανία μετά τη μόλυνσή τους με covid-19, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά μεταλλαγμένου στελέχους του ιού. Αφιερωμένο σε όσους αντιστέκονται στην εργαλειοποίηση των ζώων αποκλειστικά και μόνο για την ανθρώπινη καλοπέραση.
 
8. ΚΑΤΩ ΑΠ’ ΤΗ ΜΑΣΚΑ 
Ερμηνεία: Θάνος Παπαγεωργίου
Νεογέννητο μωράκι τραβάει τη μάσκα του γιατρού Samer Cheaib σε μαιευτήριο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αφιερωμένο στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δίνει νυχθημερόν μια άνιση μάχη απέναντι στην πανδημία στα παιδιά που φέρνουν την ελπίδα ότι σύντομα θα βγάλουμε τις μάσκες μας.
 
9. ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 
Ερμηνεία: Πάνος Μπούσαλης
Ουρές έξω από τράπεζες τροφίμων στο Μιλάνο μιας και η πανδημία έχει πολλαπλασιάσει τους νεόπτωχους. Αφιερωμένο σε όσους επιβιώνουν γυρεύοντας μια στάλα αξιοπρέπειας σε έναν ωκεανό αναξιοπρεπούς φροντίδας.
 
10. Η ΖΩΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ 
Ερμηνεία: Λαμπρινή Καρακώστα
Μετά από 65 ώρες οι διασώστες ανασύρουν ζωντανή τη μικρή Ελίφ μέσα από τα χαλάσματα της πολυκατοικίας που κατέρρευσε από σεισμό στη Σμύρνη. Αφιερωμένο στα παιδιά που η φυσική τους θέση είναι στον ήλιο κρατώντας ζωντανή τη φλόγα της ελπίδας.

11. ΜΑΤΙΑ ΚΑΘΑΡΑ 
Ερμηνεία: Δέσποινα Πραφτσιώτη
Tablets συγκεντρωμένα έξω από Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ για τη συνομιλία, ακόμα και για το τελευταίο αντίο στους ασθενείς με κορονοϊό. Αφιερωμένο στις ανομολόγητες σκέψεις στους πιο δικούς μας ανθρώπους την ώρα της μοναχικής μάχης.

12. Η ΖΩΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ (ορχηστρικό)


Διαβάστε επίσης

Μαγνητικά Πεδία - Magnetic Fields, από 19 Μαΐου στους κινηματογράφους και, σύντομα, αποκλειστικά στο cinobo.com

 Μαγνητικά Πεδία - Magnetic Fields, από 19 Μαΐου στους κινηματογράφους και, σύντομα, αποκλειστικά στο cinobo.com. Στα βήματα της τριλογίας Πριν το Ξημέρωμα, Πριν το Ηλιοβασίλεμα, Πριν τα Μεσάνυχτα, το συγκινητικό και τρυφερό road movie με μεγάλη καρδιά και το εξαιρετικό πρωταγωνιστικό δίδυμο της Έλενας Τοπαλίδου και του Αντώνη Τσιοτσιόπουλου. Η ταινία απέσπασε 6 βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων τον Χρυσό Αλέξανδρο, και τώρα είναι υποψήφια για 7 Ίρις στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Θοδωρής Κοτονιάς & Νίκος Βενετάκης στο Χαμάμ - Σάββατο 14 Μαΐου

Ο Θοδωρής Κοτονιάς και ο Νίκος Βενετάκης για μία παράσταση στο Χαμάμ, το Σάββατο 14 Μαΐου.

Η Τάνια Τσανακλίδου με "Το Μαγικό Κουτι" στο Θέατρο Βράχων - Τετάρτη 8 Ιουνίου

Η Τάνια Τσανακλίδου με το «Μαγικό κουτί» της, μετά την τεράστια επιτυχία των εμφανίσεών της, περιοδεύει σε Ελλάδα και Κύπρο, με έναρξη την Τετάρτη 8 Ιουνίου στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη». 

Ο Γιώργος Νταλάρας στο Ηρώδειο για το Αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα, με την Ελένη Τσαλιγοπούλου - Σάββατο 18 Ιουνίου

Με μια μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο, το Σάββατο 18 Ιουνίου, ο Γιώργος Νταλάρας θα αποτίνει φόρο τιμής στον μεγάλο λαϊκό συνθέτη και δάσκαλο του, Απόστολο Καλδάρα, διατρέχοντας το έργο του μέσα από τραγούδια-σταθμούς. Με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, την Εστουντιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου, την Ασπασία Στρατηγού και τον ΚΙώστα Τριανταφυλλίδη.

 

Ξενοφών Ραράκος 7:00μμ - 10:00μμ
Ακούμε Τώρα
ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΟΤΑΜΙ ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ
Μόλις Ακούσαμε
Η ΠΡΩΤΗ ΜΑΣ ΦΟΡΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ
ΤΙ ΛΑΘΟΣ ΚΑΝΩ ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΟΥΛΗΣ
ΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ
ΕΝΑ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΠΡΩΙ ΕΛΕΝΗ ΒΙΤΑΛΗ
Συνδεθείτε στο melodia.gr

Τα Ραδιόφωνα της Frontstage

Μελωδία 99.2

Ο κορυφαίος σταθμός έντεχνου ελληνικού ρεπερτορίου από το 1991. Πιάσε Μελωδία!

En Lefko 87.7

Ο Νο. 1 εναλλακτικός ραδιοφωνικός σταθμός της Αθήνας! Discover Great Music.

Red 96.3

Εδώ και 16 χρόνια ο Νο. 1 σταθμός για τη ροκ μουσική στην Αθήνα! It’s RED, it rocks.

HiT 88.9

Ο No. 1 adult pop σταθμός! Με θετική ενέργεια, ΟΛΑ τα HiT και τη Φράση Που Πληρώνει.

Kidsradio.com

Το πρώτο παιδικό διαδικτυακό ραδιόφωνο. Παιδικά τραγούδια, παιδικά παραμύθια, παιδικό ραδιόφωνο!

Google Play App Store
App Store Google Play